Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao zal minder aantrekkelijk zijn voor toeristen wanneer de fiscale hervormingen worden doorgevoerd. Zo waarschuwt hospitalityvereniging Chata in een brief aan minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en premier Eugene Rhuggenaath (PAR).

Volgens Chata kan na het doorvoeren van de hervormingen een grote daling van bezoekers worden verwacht, evenals een daling in de uitgaven van de bezoekers. Curaçao zal zich tevens uit de markt prijzen als bestemming en daardoor minder competitief worden, zo waarschuwt de hospitalityvereniging. ,,Deze veranderingen zullen niet voordelig zijn voor ons investeringsklimaat.” Volgens Chata is het van spoedeisend belang dat rekening wordt gehouden met haar positie, zeker ‘aangezien de toeristische sector de enige sector is die op dit moment relatief goed presteert en de economische ontwikkeling van de eilanden in stand houdt’.
Volgens Chata kan Curaçao in het algemeen en de toeristenindustrie in het bijzonder zich eenvoudigweg geen tegenslagen veroorloven ‘omdat onze economie en welvaart van de eilanden bijna volledig afhankelijk is van het succes en de groei van de toeristensector’. ,,We raden de voorgestelde maatregelen sterk af, met name de maatregelen waar in onze position paper naar wordt verwezen”, aldus de vereniging, die in dit kader verwijst naar de voorgestelde verhoging van de logeergastenbelasting (LGB) van 7 naar 9 procent; de verhoging van accijnzen op alcohol en tabak; de verhoging van de omzetbelasting; en de toename van de eigen ziektedagen (van 3 tot 5 dagen).
Chata verzoekt de regering de voorstellen te heroverwegen en doet als ‘eenvoudige manier om extra inkomsten voor de overheid te genereren’, de aanbeveling om LGB uit de sector ‘alternatieve accommodatie’ te innen. ,,We hopen op uw aandacht voor deze kwestie te kunnen rekenen voor een goede evaluatie van het belastingherzieningsvoorstel. Chata is toegewijd om deel uit te maken van het team dat met de overheid andere creatieve manieren veiligstelt om tot beter uitgebalanceerde oplossingen voor iedereen te komen”, zo schrijft Chata-ceo Miles Mercera tot slot.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).