RdK schoot Chinees bedrijf 2 ton voor
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het bedrag van twee ton, 201.775 gulden om precies te zijn, dat Guangdong Zhenrong Energy (GZE) aan overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) moet terugbetalen - in verband met een groep van 29 personen die op uitnodiging van GZE naar China is gegaan - is nog steeds niet voldaan door GZE.

hoagzeDit meldt een nieuw rapport Kostencontrole van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) inzake de bestedingen van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT). Eerder al deed Soab onderzoek naar de kosten van het MDPT, toen dit geleid werd door voorzitter Werner Wiels. Het jongste rapport betreft de periode juni 2017 tot en met mei 2018, toen Clift Christaan voorzitter was.
Het bedrag dat het Chinese GZE moet terugbetalen dateert nog uit de periode dat Wiels voorzitter van het MDPT was. Guangdong Zhenrong, dat later in eigen land in opspraak kwam en waarmee het kabinet van premier Ben Whiteman (PS) vergaande contracten had getekend voor de overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij en de miljarden dollars die geïnvesteerd zouden worden, heeft nog altijd een schuld op Curaçao.
Onder ‘travel expenses’ meldt het Soab-rapport dat de reis- en verblijfskosten van het MDPT voornamelijk bestaan uit de 201.775 gulden in verband met een groep van 29 personen die ‘op uitnodiging van GZE’ naar China ging om cursussen te volgen in het kader van het project Workforce Development.
,,GZE dient dit bedrag aan RdK terug te betalen, maar gezien de geringe kans dat dit nog zal plaatsvinden, is dit bedrag volledig voorzien ten laste van het MDPT-budget 2017.” Zo meldt het overheidsaccountantsbureau. Onlangs nog deed Whiteman een oproep opnieuw met GZE in gesprek te gaan, hoewel duidelijk is gebleken dat GZE technisch noch financieel in staat was zo’n complex miljardenproject aan te kunnen.
Op pagina 6
Werner Wiels had
geheime creditcard


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).