Van onze correspondent

Den Haag - Burgers en media in Europees Nederland zijn de laatste tijd beter bekend met de Caribische delen van het Koninkrijk.

bekendheidDe aanleiding is weliswaar ‘niet altijd positief’, maar het is een prettige bijkomstigheid, vindt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
De bewindsman reageert op een initiatiefvoorstel voor publieksvoorlichting over het Caribisch deel van het Koninkrijk dat bij de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer was binnengekomen. De commissie wilde weten hoe Knops daarover dacht. De noodzaak voor betere voorlichting lijkt de staatssecretaris niet direct te zien, mede door de toegenomen belangstelling voor de eilanden in Nederland, maar Knops ziet wel handvatten in het voorstel om de kennis over de eilanden verder te vergroten.
Het voorstel is afkomstig van een uitgezonden ambtenaar, die vindt dat Europese Nederlands over het algemeen ‘heel weinig kennis hebben van het Caribisch deel van het Koninkrijk’. Knops zegt de betrokkenheid te waarderen, maar de conclusie voor rekening van de briefschrijvers en hun gesprekspartners te laten.
,,Ik ervaar dat recente gebeurtenissen, zoals de verwoestende werking van orkaan Irma in september 2017 en de gevolgen hiervan voor Sint Maarten geleid hebben tot veel en overwegend adequate informatie in de media”, schrijft de staatssecretaris. Daar komt de laatste maanden ook de crisis in Venezuela bij, waarover door de media ‘in toenemende mate ook (wordt) bericht over de geopolitieke gevolgen voor met name Aruba en Curaçao’. Die aandacht is volgens Knops positief met verdiepende artikelen en ‘rapportages’ (de staatssecretaris bedoelt waarschijnlijk reportages, red.) over de eilanden. ,,Met hierbij vaak aandacht voor de veerkracht van de lokale bevolking.”
Het ministerie van BZK en belangengroepen in Nederland doen al veel voor een evenwichtige berichtgeving over het Caribisch deel van het Koninkrijk. BZK doet dat onder andere door het houden van lezingen over bijvoorbeeld onderzoeken en door in te gaan op uitnodigingen van media in Nederland en op de eilanden. Knops noemt ook bekende figuren als mezzosopraan Tania Kross, zangeres Shirma Rouse, atleet ‘Shurandy’ (sic) Martina en veel honkballers als ‘uitstekende ambassadeurs’ voor de eilanden. Initiatieven om de Caribische delen meer voor het voetlicht te brengen juicht hij desondanks toe.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.