Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Caracas - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft het parlement opgeroepen de noodtoestand uit te roepen in Venezuela. Volgens Guaidó is dit nodig om de noodlijdende Venezolaanse bevolking te helpen. Sinds de grote stroomstoring van afgelopen donderdag was er gistermiddag op verschillende plekken nog steeds geen stroom.

venguaidoIn Caracas hebben zaterdag opnieuw duizenden Venezolanen onder leiding van interim-president Juan Guaidó geprotesteerd tegen het regime van president Nicolás Maduro. Laatstgenoemde mobiliseerde op zijn beurt zijn eigen aanhang voor een verbale krachtmeting in de hoofdstad van Venezuela.
Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, riep zijn supporters door een megafoon op het protest vol te houden en de druk op Maduro op te voeren. ,,Er wachten ons zware dagen. Het regime zal proberen ons te splitsen. In deze strijd is het van fundamenteel belang de straat op te blijven gaan.” Volgens persbureau AFP waren er tegen de tienduizend mensen op de been. In het wit gekleed uitten ze hun onvrede over de hyperinflatie in het land en de nog altijd niet verholpen stroomstoring die grote delen van Venezuela sinds afgelopen donderdag teistert.
Het is de eerste grote demonstratie sinds Guaidó vorige week maandag terugkeerde naar Venezuela. De oppositiepoliticus wordt inmiddels door vijftig landen - waaronder de Verenigde Staten, Colombia, Brazilië en Nederland - als interim-president erkend.
De volgers van Guaidó werden opgewacht door de oproerpolitie, die de betogers op weg naar de Avenida Victoria trachtten tegen te houden. De veiligheidsdiensten blokkeerden straten en weigerden mensen door te laten. Volgens de media is daarbij ook gebruikgemaakt van pepperspray. ,,We leven in een dictatuur. We willen democratie”, aldus een demonstrant op de zender TVV. ,,Er gaan mensen dood. We zijn hier omdat we het geduld verliezen. Ons eten verrot”, riep een ander woedend tegen de agenten, doelend op onder meer de stroomuitval.
Maduro trommelde zijn in het rood geklede volgelingen ook op en dirigeerde hen door de binnenstad naar het presidentieel paleis Miraflores. ,,Wij zijn het volk dat weerstand biedt. Daarom zullen we de moeilijkheden achter ons laten”, zei Buitenlandminister Jorge Arreaza. Diosdado Cabello, de voorzitter van de regeringsgezinde constitutionele raad, benadrukte de verbondenheid tussen de bevolking en het leger. ,,De eenheid wordt met de dag sterker.” Maduro-aanhangers noemden Guaidó een ‘clown en een marionet’ en lieten zich fel uit over wat zij het Amerikaanse imperialisme noemen. De Verenigde Staten zijn een uitgesproken tegenstander van Maduro en proberen zijn regering te ontregelen met sancties en steun aan Guaidó.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).