Maritieme dienstverlener haalt bemanning van tien schepen PdV Marina
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Caracas - Het Duitse maritieme aannemingsbedrijf Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) heeft staatsoliemaatschappij PdVSA van Venezuela laten weten de bemanning van tien van de vijftien tankers af te halen omdat er een betalingsachterstand is van zeker 15 miljoen dollar. Dit bericht Reuters.

icaroEen van de schepen die onder BSM vallen is de Icaro, die al sinds december 2018 vastligt bij de Curaçao Oil Terminal in Bullenbaai. Er is beslag belegd op de lading en bunkering, waardoor de olietanker eerder niet weg kon. Nadat het gerecht onlangs instemde met het overpompen van de olie naar een opslaglocatie op de Curaçaose wal, bleek er ook op het schip zelf beslag te zijn gelegd. Het is nog altijd niet bekend door wie; advocaat Jan Burgers weigert dit te zeggen. Bronnen melden deze krant dat het zou gaan om maritieme dienstverlener Maveco.
Omdat het financieel zeer verzwakte PdVSA - beter gezegd PdV Marina, de maritieme tak van het staatsoliebedrijf - zelf lang niet in staat is op korte termijn de benodigde 160 kapiteins, machinisten en andere bemanningsleden te rekruteren, dreigt acuut een noodsituatie dat al deze schepen niet ingezet kunnen worden voor het transport van olie en brandstof. Daardoor raakt PdVSA nog verder in het nauw en zelfs verlamd.
Dat bericht het Britse persbureau, dat erop wijst dat Petróleos de Venezuela nauwelijks nog een kant op kan als gevolg van mismanagement, de scherp gedaalde olie-output en de sancties van de Verenigde Staten die erop zijn gericht president Nicolás Maduro uit het zadel te werpen. Deze omstandigheden hebben er volgens Reuters toe geleid dat tientallen leveranciers en partners de relatie met PdVSA intussen hebben opgezegd.
De afgelopen periode zijn over de hele wereld al heel wat tankers van PdVSA aan de ketting gelegd omdat de rekeningen niet (op tijd) werden betaald. Op Curaçao blijft de Icaro voorlopig vast, meldt ook de nieuwsdienst op basis van data afkomstig van Refinitiv Eikon. In Portugal liggen twee door BSM bemande schepen zelfs al sinds 2017 vast in verband met een dispuut tussen PdVSA en schuldeisers.
PdVSA heeft intussen verklaard dat de samenwerking met BSM intact blijft. Het Venezolaanse staatsbedrijf zegt er niet bij hoe en in welke mate. Reuters berichtte op basis van documenten die waren ingezien dat tien van de vijftien tankers worden teruggegeven. De meeste zijn van PdVSA. Twee megatankers deelt PdVSA met PetroChina.
PdV Marina heeft zelf niet genoeg personeel om ze te bevaren. ,,Dat is overigens niet voor het eerst. PdVSA heeft overal schulden, zelfs aan de eigen bemanning”, aldus een anonieme scheepsinspecteur. PdVSA biedt eigen werknemers betaling in bolívars, maar die zijn weinig meer waard en verliezen door de hyperinflatie in Venezuela per dag verder aan waarde.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).