Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Count Energy Trading in Rotterdam zegt volgens RTL-Z in Nederland, grote kans te hebben om de exploitatie van de Isla-raffinaderij over te nemen.

raffinaderij,,We hebben weer belangstelling”, zegt financieel directeur Jeffrey Bollebakker van Count desgevraagd. ,,En we denken een grote kans te maken.”
Nadat er aanvankelijk meerdere belangstellenden waren, werden eind 2018 drie geselecteerd. ,,Nu Motiva is afgehaakt, zijn dat er nog twee.”
Eigenaar en ceo Peter Goedvolk van Count bevestigt tegenover Het Financieele Dagblad de hernieuwde interesse. ,,We kijken er opnieuw naar. Maar niet alleen, we werken samen met enkele andere partijen in een consortium”, zegt Goedvolk. Een van de partners is AOT Energy.
Count heeft - in een consortium met de Amerikaanse partner AOT - als geïnteresseerde partij aan het aanbestedingstraject ‘Arawak’ deelgenomen. IHS Markit, door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) ingeschakeld als externe adviseur bij dit project, had daarop Count/AOT uitgenodigd om in gesprek te gaan over de toekomstmogelijkheden van de raffinaderij. Count is sinds januari 2018 met RdK en Isla in gesprek en gebruikt intern hiervoor codenaam ‘Project Turtle’.
Het omkoopschandaal maakte hier een eind aan. Volgens het rapport van Ivy Advocaten in Amsterdam ging Count niet vrijuit. Count heeft, zoals deze krant vorige week berichtte, medewerker Colás Bos aan de kant gezet. In het rapport komen namens Count twee medewerkers voor: Bos als ‘Melder’ en daarnaast ‘cfo Count’, de chief financial officer.
Tegenover RTL-Z erkent financieel directeur Bollebakker van Count dat zijn bedrijf in de corruptiezaak terecht is gekomen. ,,We hebben er melding van gemaakt. Maar het rapport was heel suggestief en wij zijn ervan overtuigd dat we niets fout hebben gedaan.” In een reactie zegt Goedvolk dat Count als ‘klokkenluider’ is opgetreden en de omkooppoging heeft gemeld bij de overheid.
Intussen heeft, berichtte deze krant, ceo Goedvolk het heft zélf in handen genomen, onder meer door Bos van het project af te halen en van zijn taken te ontheffen; Bos vertegenwoordigt Count Companies niet langer.
Goedvolk liet tevens weten dat de in het rapport genoemde ‘cfo Count’ zijn betrokkenheid bij het project namens Count heeft beëindigd. Hijzelf en managing director Pieter Janssens doen nu het Isla/Arawak-project namens Count.
Het bedrijf wijst erop dat er een nieuwe selectiecommissie is. ,,Daar moeten we mee gaan praten.” Aldus de financieel directeur, doelend op het pas ingestelde comité van de Project Management Organisatie (PMO) onder leiding van voorzitter Evelyn Kruithof-Bor.
De Rotterdamse investeerder Goedvolk beseft naar eigen zeggen goed dat een betrokkenheid bij de raffinaderij er niet gemakkelijker op is geworden sinds vorig jaar. De chaos in Venezuela is alleen maar toegenomen en de levering van ruwe olie vanuit dat land is onzeker.
Ondanks de problemen in Venezuela en de smeergeldperikelen, wil Goedvolk toch weer meedoen aan een mogelijke aanbestedingsprocedure. De raffinaderij, die momenteel nagenoeg stil zou liggen, is volgens hem van groot belang voor Curaçao. ,,En Curaçao maakt toch deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.”
Count had zich eerder samen met AOT Energy aangemeld onder de naam Curefco bv in oprichting. Eind november 2018 had RdK de voorstellen van de drie resterende kandidaten in Arawak geëvalueerd. Dat waren - zo is later gebleken - Motiva als ‘preferred bidder’, Count en PdVSA. Motiva haakte eind januari af.
Anders dan Motiva is Count geen raffinaderij of bedrijf met een raffinaderij. Count Energy Trading is, de naam zegt het al, een trader. Het Nederlandse bedrijf, gevestigd in Rotterdam, is van de Nederlandse zakenman Goedvolk, die met een geschat vermogen van circa 182 miljoen op de ‘rijkenlijst’ van zakenblad Quote staat. Goedvolk heeft aan de regering en aan RdK laten weten ‘zelf een prominentere rol in het proces te gaan vervullen’.
www.countcompanies.com


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).