Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Caracas - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de zeegrens met de ABC-eilanden voor onbepaalde tijd gesloten. Dat liet de vicepresident van het Zuid-Amerikaanse land, Delcy Rodríguez, gisteren weten. Rodríguez haalde op de staatstelevisie fel uit naar Curaçao.

grenzenDe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zei gisteren nog niet officieel op de hoogte te zijn gebracht van de grenssluiting. ,,De berichten wisselen elkaar snel af. We zijn het aan het verifiëren.” De bewindsman liet weten dat een blokkade ‘vervelend is voor Caribisch Nederland, dat intensief contact heeft met Venezuela’. Het is volgens hem ook vervelend voor de bevolking van Venezuela omdat daar een tekort aan alles is.
Volgens Rodríguez hangt de sluiting van de zeegrens - eerder werd nog gesproken over een sluiting van de grens voor zowel lucht- als zeeverkeer - samen met de mededeling dat Curaçao als een hub gaat dienen voor humanitaire hulpverlening aan Venezuela. Interim-president Juan Guaidó heeft aangegeven dat hulpgoederen zaterdag het land worden binnengebracht; geheel tegen de zin van het bewind van president Nicolás Maduro.
,,Het feit dat Curaçao heeft besloten mee te doen aan deze show, die alleen is bedoeld om de macht in Venezuela over te nemen, betekent dat Venezuela niet alleen de grens heeft gesloten, maar ook de relatie herziet met deze landen”, zei Rodríguez.
De Venezolaanse strijdkrachten lijken ook schippers in eigen land te verbieden om uit te varen. ,,Het vertrek van boten uit alle havens dient te worden opgeschort”, citeert persbureau AFP uit een militair decreet. De maatregel is van kracht tot zondag.
Venezuela gaat gebukt onder een diepe economische en politieke crisis. Het land heeft twee rivaliserende leiders: parlementsvoorzitter Juan Guaidó heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president en krijgt steun van tientallen landen. Zijn rivaal Maduro wil ondertussen van geen wijken weten.
Gisteren verscheen in de loop van de ochtend via persbureau Reuters het bericht van een hoge Venezolaanse legerfunctionaris - generaal Miguel Morales Miranda uit de kuststaat Falcón - dat de zeegrens met de Antillen alweer werd heropend. Dit werd later door vicepresident Rodríguez tegengesproken.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).