Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Solidaridat Sindikal, een vereniging van verschillende vakbonden, komt vanochtend om 11.00 uur weer bijeen om dan een standpunt te bepalen in de kwestie dat Curaçao bereidheid heeft getoond als een hub te fungeren voor humanitaire hulp aan het noodlijdende Venezuela.

bondenDat verklaart Gherrel Remilia, voorzitter van vakbond Apri, die het stafpersoneel bij de Isla-raffinaderij vertegenwoordigt, tegenover deze krant. Vrijdag hebben de bonden een brief overhandigd aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR) waarin zij hun ongenoegen kenbaar maken over het principebesluit dat Curaçao als mogelijk steunpunt beschikbaar is. Volgens de bonden wordt Curaçao misbruikt in de strijd van de Verenigde Staten tegen Venezuela en moet Curaçao zich te allen tijde als vredeszone blijven opstellen.
In de brief schrijven de vakbonden dat ze met veel aandacht de ontwikkelingen van de afgelopen periode hebben gevolgd, ‘die uiteindelijk tot een confrontatie tussen Venezuela en de VS hebben geleid’. ,,In dit kader is bovendien een gevoelige situatie in Venezuela ontstaan waarbij er nu twee presidenten zijn. Zo is ook het verzoek voor humanitaire hulp ter sprake gekomen.”
,,De vakbonden van Curaçao zijn niet tegen humanitaire hulp voor welk land dan ook. Maar we hebben kennisgenomen van het feit dat deze humanitaire hulp gepaard zal gaan met mogelijke militaire eenheden.”
Volgens de bonden - en zo verklaarde voorzitter Angelo Meyer, voorzitter van de bond PWFC voor de Isla-werklieden, vrijdag ook al - wordt deze vorm van humanitaire hulp door Venezuela (lees: het kamp van Nicolás Maduro, red.) gezien als een confrontatie. Maduro’s opposant Juan Guaidó juicht elke vorm van civiele hulp van buitenaf - voedsel en geneesmiddelen, waar een chronisch tekort aan is - juist toe.
,,Curaçao heeft zich met haar geografisch-strategische ligging altijd neutraal opgesteld als vredeszone en we bemoeien ons nimmer met militaire confrontaties. Deze positie moet Curaçao behouden en zich niet laten misbruiken vanwege de gunstige ligging”, zo vervolgen de bonden, die vervolgens de regering met klem verzoeken ‘Curaçao door geen enkele partij te laten misbruiken’.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.