Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wetenschappers in het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen voortaan ook financiering voor onderzoek aanvragen via subsidieregelingen van het NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

carmabiDat maakte de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Ingrid van Engelshoven vorige week bekend tijdens haar bezoek aan het Science Center van Carmabi in Piscadera.
Van Engelshoven sprak met minister Alcalá-Wallé over het creëren van een onderzoeksklimaat waarbij lokale onderzoeksinstituten meer samenwerken met wetenschappelijke instellingen in Nederland. Tijdens het bezoek werd de minister allereerst door hoofd research dr. Mark Vermeij bijgepraat over de lopende wetenschappelijke onderzoeken.
Het belang van koraalonderzoek werd bijvoorbeeld onderstreept. Dit levert informatie op over de ecologie van bedreigde koraalgemeenschappen en leidt tot inzichten over biologische processen voor de medische wetenschap. Bacteriën, levend op het koraal, houden bijvoorbeeld niet alleen het koraal gezond, maar kunnen ook bijdragen aan kennis over gezondheid van mensen. Omdat Curaçao relatief gezonde riffen heeft, groeit het aantal onderzoekers bij Carmabi al jaren. De kennis wordt gebruikt in educatieprogramma’s op lokale scholen en voor advisering over het beheer van mariene ecosystemen. Dr. Valerie Chamberland vertelde over de samenwerking tussen Carmabi en de Amerikaanse organisatie Secore op het gebied van het opkweken van koraallarven. En dr. Renske Pin gaf uitleg over (NWO-) onderzoek, waarbij het financiële gedrag en de gezondheid van Curaçaoënaars centraal staat (Sonoro). Daarna liep de minister met delegatie langs de laboratoria die deels zijn gefinancierd door het Nederlandse ministerie van OCW. Directeur Paul Stokkermans was blij met de extra optie voor financiering.
Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi) is een stichting zonder winstoogmerk en is sinds 1955 actief op het eiland Curaçao. De organisatie heeft vier afdelingen; wetenschappelijk onderzoek; beheer van natuurparken; natuur-en milieueducatie; publiek advies en consultancy aan derden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.