Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Omdat er kennelijk onduidelijkheid was ontstaan of omdat het besluit van Refineria di Kòrsou (RdK) naar de zin van de Isla-bonden niet ver genoeg ging, heeft RdK-directeur ad-interim Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy zaterdag een brief gestuurd naar de Isla-bonden PWFC en Apri.

Clift Christiaan 2 liggendDaarin maakt hij met zoveel woorden duidelijk dat Clift Christiaan, eerder door het kabinet-Rhuggenaath aangesteld als de voorman van PMO (Project Management Organization) voor het aantrekken van een geschikte partner voor de overname van het beheer van de Isla-raffinaderij, uit PMO is gezet.
,,De heer Clift Christaan maakt geen deel uit van de groep van deskundigen (die RdK bijstaan en een speciale commissie van drie personen die PMO voortaan zullen aansturen, red.) en zal geen deel meer uitmaken van PMO”, schrijft De Lannoy aan de Isla-bonden.
Hij doet dit in een brief gedateerd 9 februari 2019, nadat er kennelijk onduidelijkheid was gerezen over wat er op 8 februari precies was bereikt. De Lannoy zelf spreekt van een ‘andere interpretatie’ en dat die verwarring mogelijk is ontstaan door ‘een keuze van minder duidelijke woorden van beide kanten’.
Dat die onduidelijkheid niet alleen tussen de interim-directeur van RdK en de bonden bestaat, maar ook bij de politiek en de regering, lijken de communiqués aan te tonen die vrijdagvond werden uitgestuurd.
Terwijl RdK in een persbericht stelde dat Christiaan belast is met ‘alle andere zaken’ waar RdK verantwoordelijk voor is, bracht coalitiepartij PIN van minister Suzy Camelia-Römer een persbericht uit waarin gemeld wordt dat Christiaan ‘nog zal aanblijven in de rol van adviseur op alle terreinen waarvoor hij is aangetrokken’. Volgens PIN geldt hetzelfde voor vakbondsman Errol Cova.
Kort daarop vrijdagavond bracht de regering een communiqué naar buiten met onder meer de mededeling: ,,De heer Clift Christiaan, die aan het hoofd stond van PMO, blijft aan in zijn rol als adviseur op alle terreinen waar RdK hem nodig heeft.”
Over Cova stelt dit regeringsbericht: ,,Als de diensten van de heer Errol Cova nodig zijn, zal gebruik worden gemaakt van zijn expertise, vooral op het terrein van arbeidszaken.”
In zijn toelichtende brief aan de bonden PWFC en Apri zegt De Lannoy dat Christaan PMO niet meer aanstuurt, maar een commissie van drie, waaronder voorlopig hijzelf, Arthur Gevers (namens de bonden, red.) en een door de RdK-directeur aan te stellen derde persoon.
Deze commissie zal leiding geven aan de middelen en deskundigen die nodig zijn om de doelen te bereiken en waarover de commissie rapporteert aangaande de voortgang. ,,Een van die deskundigen binnen PMO is de heer Errol Cova, waarmee wij al een contract hebben voor wat betreft zijn kennis en kunde op het gebied van personeelszaken en internationale relaties.” Het is bekend dat Cova daarnaast ook goede banden onderhoudt met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA en Venezuela.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).