Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Amerika wil voorkomen dat er nog langer geld naar het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro vloeit en heeft daarom sancties opgelegd aan het staatsoliebedrijf PdVSA en de centrale bank van Venezuela. Het is afwachten wat de consequenties zullen zijn voor de Isla-raffinaderij.

islaDat zei interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy gisteren in reactie op het nieuws vanuit de Verenigde Staten, dat hem duidelijk zorgen baart. ,,De duimschroeven worden steeds strakker aangedraaid en nu is het bijna onmogelijk geworden voor PdVSA om internationale transacties te verrichten”, aldus De Lannoy.
De interim-directeur legt uit dat de raffinaderij met PdVSA als operator in principe drie basismiddelen nodig heeft. ,,Eén: de utiliteiten, waar CRU voor zorgt. Twee: de toelevering van olie. En drie: de mogelijkheid voor PdVSA om monetaire transacties internationaal te kunnen verrichten. Voor dat eerste punt kunnen wij op Curaçao zelf zorgen, maar voor die andere twee zijn we afhankelijk van PdVSA en dat is al een tijdje een probleem”, zo zegt De Lannoy.
Dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de raffinaderijen en terminals buiten Venezuela is volgens De Lannoy al gebleken op Bonaire. ,,Daar is PdVSA eigenaar van een olieterminal (Bonaire Petroleum Company, Bopec, red.) die voor 100 procent afhankelijk is van de mogelijkheid om internationaal geld te kunnen transfereren. Sinds 1 januari ligt de terminal al volledig plat. Er is geen maritiem verkeer meer en er is geen geld.”
Ook Curaçao ondervond al de nodige effecten, maar daar werd en wordt de boel nog draaiende gehouden door de inkomsten die lokaal gegenereerd worden. Door de zes producten die de raffinaderij levert aan Curoil. En dat is net genoeg om de salarissen van het personeel te blijven betalen, zo stelt De Lannoy. ,,Het is dan ook niet nodig dat het personeel van de raffinaderij zich nu direct zorgen gaat maken. Er is voldoende liquiditeit om de komende maanden de salarissen te kunnen blijven betalen.”
De belangrijkste vraag van De Lannoy is nu of het Venezolaanse staatsoliebedrijf ‘nummertje twee en nummertje drie van de middelenlijst kan handhaven’. ,,Kan PdVSA de toevoer van olie bestendigen? Dat is heel moeilijk met zoveel schuldeisers die met argusogen staan te kijken waar ze beslag op kunnen leggen. En het andere probleem is deze dreiging van Trump wat betreft de gelden van PdVSA.” De Lannoy probeert positief te blijven, maar een minder optimistische uitkomst is ook niet uit te sluiten. ,,Het liefst hadden we de raffinaderij nog draaiende gehouden tot eind 2019 met PdVSA als exploitant, maar dat wordt steeds moeilijker”, zei hij tot slot.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).