Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao maakt zich grote zorgen over de politieke en humanitaire crisis in Venezuela en de gevolgen die het eiland daarvan momenteel ondervindt. Dat stelt het kabinet-Rhuggenaath in een schriftelijke verklaring.

rhuggenaath1Zondag liet premier Eugene Rhuggenaath tegenover deze krant al weten dat het gehele Koninkrijk Juan Guaidó morgen zal erkennen als de president van Venezuela als Nicolás Maduro voor die tijd niet nieuwe, eerlijke en vrije verkiezingen uitroept. ,,De stem van het volk is de stem van God. Die kan niet worden genegeerd”, zo liet de minister-president weten naar aanleiding van de duidelijke roep van de Venezolaanse bevolking voor herstel van de democratie in het land. ,,Op 23 januari jongstleden is de bevolking van Venezuela massaal de straat opgegaan voor herstel van de democratie. Een zeer begrijpelijke oproep die niet zonder meer genegeerd kan worden”, zo stelt de regering in de nieuwe verklaring die gisteren is uitgestuurd. ,,Bij de demonstraties is het volk geconfronteerd met willekeurig geweld van de autoriteiten en dit heeft zelfs geleid tot de tragische dood van talloze mensen en nog veel meer gewonden en gearresteerden. Curaçao veroordeelt alle vormen van geweld en roept de Venezolaanse autoriteiten op om de veiligheid van de bevolking te garanderen en alle mensenrechten en in het bijzonder het recht van demonstratie te respecteren.”
Het Nederlands Koninkrijk erkent Maduro niet als president van Venezuela en was op 10 januari dan ook niet aanwezig bij zijn beëdiging voor een tweede termijn. De verkiezingen van 10 mei 2018 in Venezuela waren niet vrij, eerlijk en geloofwaardig en het ontbrak aan democratische legitimiteit, zo stelt de regering van Curaçao. ,,Reden waarom Curaçao de verkiezingsuitslag niet heeft kunnen erkennen. Daarom was Curaçao ook niet aanwezig tijdens de inauguratie.”
Wel heeft Curaçao zijn steun uitgesproken voor de Asamblea Nacional, het parlement van Venezuela en zijn voorzitter: Juan Guaidó. ,,Dit parlement is momenteel de enige legitiem en democratisch gekozen instelling van Venezuela. In de tussentijd heeft Juan Guaidó zichzelf als interim-president van Venezuela verklaard. In tegenstelling tot Maduro heeft Guaidó wel de bereidheid getoond om nieuwe verkiezingen uit te zullen schrijven. Curaçao is bereid Guaidó te erkennen als de interim-president indien dit zal leiden tot nieuwe, democratische verkiezingen in Venezuela. Het is immers aan het Venezolaanse volk zelf om op democratische wijze en via vrije en eerlijke verkiezingen een regering te kiezen”, zo stelt het kabinet-Rhuggenaath.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).