Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Autobusbedrijf Curaçao moet geld lenen om deze maand de salarissen te kunnen betalen, zo heeft het bedrijf deze week aan vakbond UGTK/Cadmu laten weten. De bodem van de reservepot is bereikt.
De reserve van het overheidsbedrijf is opgeraakt doordat de overheid achter is gebleven met het betalen van subsidie, terwijl het jaarlijkse bedrag dit jaar ook nog eens met vier ton werd teruggebracht naar negen miljoen. De subsidie was vorig jaar al niet genoeg om de werkelijke kosten te kunnen dekken, met als gevolg dat het bedrijf over 2018 een verlies leed van twee miljoen gulden. De redenen: minder passagiers, stijgende brandstofprijzen, hogere personeelskosten en tarieven die al sinds 2012 niet meer werden aangepast aan de eisen van de tijd.
Volgens de vakbond heeft het personeel van ABC begrip voor de moeilijke situatie van het bedrijf en wil men meedenken. Het niet kunnen betalen van de salarissen is één ding, de werknemers zouden deze maand ook recht hebben op een lumpsum, een indexering en periodieke verhoging. In overleg met de vakbond heeft de directie van ABC tot eind februari de tijd gekregen om deze secundaire arbeidsvoorwaarden in te lossen. Cruciaal punt daarbij is dat de overheid de subsidie gaat overmaken aan het autobusbedrijf. De subsidie die ABC krijgt van de overheid beslaat zo’n 65 procent van de totale inkomsten.
Het busbedrijf werd in 1943 opgericht door de overheid om een halt toe te roepen aan het chaotische en ongereguleerde particuliere transport en om de mogelijkheid te creëren voor mensen om op tijd op werk of school te komen en voor vrouwen om naar de stad te kunnen voor het doen van inkopen. Na de industrialisatie, ingezet met de komst van de Shell in 1915, werd de afstand van wonen tot werk of school ook groter waardoor openbaar vervoer noodzakelijk werd.