Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Op de eerste dag van de Bon Biní for Business Summit zijn acht Memoranda of Understanding (MoU’s) en Letters of Intent (LoI’s) getekend en is als afsluiter een convenant overeengekomen tussen Curaçao en Nederland waarmee partijen beogen de samenwerkingsrelatie tussen de landen te moderniseren.

trotsDe Nederlandse premier Mark Rutte sprak van een groot succes en de minister-president van Curaçao Eugene Rhuggenaath zei voldaan: ,,Ik ben trots op Curaçao.”
Ten overstaan van de pers blikte Rutte terug op de eerste dag van de summit. ,,Ik ben enorm onder de indruk. Je ziet hoe op een prachtige manier ondernemers van Curaçao en van Nederland schouder aan schouder staan om economische ontwikkeling aan te jagen. Wat we hier zien, is het ontstaan van een nieuwe economie.”
Dat economische groei het grootste doel is van de summit, bleek bij de afsluiting van de eerste dag gisteren, toen Rutte en Rhuggenaath in aanwezigheid van de media hun handtekening plaatsten onder het samenwerkingsconvenant ‘Groeistrategie Curaçao’. Curaçao heeft het plan ‘Groeistrategie Curaçao Integraal en Samen’ opgesteld, niet alleen ter bevordering van economische groei, maar ook van het financieel beheer en de overheidsorganisatie van Curaçao. Nederland is gevraagd om samenwerking bij de uitvoering van dit plan. Concreet houdt dit in dat Nederland de Curaçaose regering zal ondersteunen bij uitdagingen op onder andere het gebied van de overheidsfinanciën.
,,Het biedt meer mogelijkheden om op een duurzame manier verbeteringen door te voeren voor de economie, het financieel beheer en de overheidsorganisatie, en niet alleen geleid te worden door de kortetermijnproblemen met de begroting, zoals die onder meer worden geïdentificeerd door het College financieel toezicht”, aldus de regering in een schriftelijke verklaring. ,,Hoewel de Curaçaose regering op korte termijn de begrotingsuitdagingen als een topprioriteit blijft zien, voelt de regering zich door de samenwerkingskansen die het convenant biedt, gesterkt in de kansen om de onderliggende oorzaken ook structureel te verbeteren. De regering richt zich daarom op beide trajecten.”
,,De politieke banden tussen mij en Eugene zijn hecht”, zo gaf Rutte aan. ,,We werken intensief samen op het terrein van de economie. Natuurlijk zijn er ook lastige onderwerpen die soms aan bod komen, zoals de situatie in Venezuela, de toekomst van de raffinaderij en de problemen die de kop opsteken door langdurige economische problemen. Maar ook deze onderwerpen worden altijd in een sfeer van respect en vriendschap besproken. Dit convenant is het bewijs van de goede samenwerking tussen de landen. Hoe we over en weer van elkaar kunnen leren en op bepaalde terreinen kunnen verbeteren.” Rutte sprak zijn waardering uit voor Rhuggenaath, dat hij ondanks de uitdagingen waar het land voor staat, ‘zich met zijn team het pad weet te vinden voor duurzame economische groei’. ,,En wat mij betreft met onze volledige ondersteuning”, aldus de Nederlandse premier.
De summit, die gisteren werd geopend en vandaag wordt afgesloten, kon rekenen op de aanwezigheid van 45 Nederlandse bedrijven, 60 ondernemers en 70 bedrijven uit Curaçao.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).