Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en zijn Curaçaose collega Eugene Rhuggenaath (PAR) straalden gisterochtend vriendschap en optimisme uit bij de aftrap van de handelsmissie ‘Bon Biní for Business’.

optimismeDe ‘investment summit’ is een initiatief van de twee premiers en staat in het teken van het ontdekken van innovatieve zakelijke kansen op Curaçao. De organisatie gebeurde in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Premier Rutte zei gisterochtend in zijn openingsspeech erin te geloven dat de twee dagen resultaten opleveren. ,,Als ik iets heb geleerd de afgelopen achtenhalf jaar in deze functie, dan is het dat als je ondernemers bij elkaar brengt, er áltijd mooie, bijzondere dingen gebeuren. Simpelweg omdat een ondernemer van een ander wil leren. Hoe pak jij dat aan? Hoe kan ik bijdragen aan jouw succes en wat zou jij voor mij kunnen doen?” Rutte verwacht dat er dergelijke interacties binnen de Nederlandse delegatie zullen zijn, ‘maar vooral natuurlijk tussen de 45 bedrijven, meer dan 60 ondernemers, die hier nu uit Nederland zijn en hun 70 counterparts op Curaçao’. De Nederlandse premier bracht in herinnering hoe het in 2013 begon ‘met een kleine handelsmissie van ‘zeven, acht Nederlandse bedrijven naar de zes eilanden van het Koninkrijk’. ,,Het is zó motiverend als je dan ziet dat het nu is uitgegroeid tot 45. Dat wat we toen voor ogen hadden, ook echt werkt!”
Beide premiers grepen in hun toespraak terug op de eeuwenlange historische banden tussen de eilanden en Nederland. De kernvraag is wat Rutte betreft ‘hoe die unieke geschiedenis waarbij een middelgrote economie in Europa een staatkundige band heeft met zes prachtige eilanden in het Caribisch gebied ook weer voor de toekomst relevant wordt’. ,,Zodat Europa, Nederland, de toegangspoort is voor de Caribische eilanden en omgekeerd, Nederlandse bedrijven hier op Curaçao zaken kunnen doen, maar ook, heel belangrijk, vanaf de eilanden een springplank hebben naar Latijns- en Midden-Amerika.” Rutte noemt de handelsmissie naar Colombia vorig jaar november en het lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als voorbeelden van de kracht van het Koninkrijksverband. ,,De missie naar Bogotá was zeer succesvol en een van de grootste die Nederland ooit heeft georganiseerd, met bedrijven uit Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba, red.). Nederlandse ondernemers leerden door contacten met collega’s uit bijvoorbeeld Curaçao over de cultuur in Colombia en hoe men de zaken daar aanpakt en hoe je die relaties opbouwt. Een prachtig voorbeeld van gewoon doen in plaats van praten en nota’s”, vindt Rutte. Ook het ‘waanzinnige lobbywerk’ dat voorafging aan het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad was een ‘gezamenlijke inspanning’. ,,Dat was echt een Koninkrijksaangelegenheid. We zaten allemaal in die stoel, alle vier de landen die samen het Koninkrijk vormen.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).