Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het voormalige kantoor van KPMG Dutch Caribbean heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao.

kpmggebouwZo verneemt het Antilliaans Dagblad uit meerdere goede bronnen.
De schikking houdt verband met de zaak-Troja op Curaçao en de zaak-Cymbal in Nederland waarbij leden van de Curaçaose zakenfamilie Grynsztein worden verdacht van en vervolgd wegens op grote schaal witwassen. In mei 2018 vond in verband hiermee huiszoeking plaats bij het hoofdkantoor van KPMG DC op Curaçao.
KPMG Dutch Caribbean, dat sinds 1 januari 2019 KDC Interim heet, betaalt een boete van een onbekende hoogte. Naar verluidt wordt later deze week een officiële mededeling gedaan over deze regeling met het OM, waarmee voor het bureau de kous in principe af is.
De schikking treft de administratieve tak van het accountants- en advieskantoor waarbij sprake zou zijn geweest van tekortkomingen bij de samenstelling van de jaarrekeningen van de bedrijven van klant Grynsztein over de periode 2004 tot en met 2009. De partners van het bureau staan hier verder buiten, hoewel door het OM geoordeeld wordt dat ‘slordig is omgegaan met de meldingsplicht’.
De doorzoeking vorig jaar werd uitgevoerd door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) samen met het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Er werd documentatie in beslag genomen bij de inval, maar er werden geen arrestaties verricht. Deze actie vloeide voort uit het lopende strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige klant van de KPMG-accountants.
In de zaak Cymbal vervolgt het OM in Nederland meerdere personen voor het witwassen van ruim 300 miljoen dollar via het vanuit Amsterdam opererende bedrijf CPG Worldwide. Zij zouden via hun lingeriewinkels op Curaçao doelbewust illegale dollaropnames van Venezolanen mogelijk hebben gemaakt, het zogeheten ‘swipetoerisme’.
Hoofdverdachten zijn leden van de familie Grynsztein. De tussenhandelaren die klanten regelden voor de ‘witwasmachine’ staan in de zaak-Troja terecht op Curaçao. In eerdere openbare zittingen betoogde het OM voor de rechter dat het in deze zaak in totaal om meer dan een miljoen witwastransacties zou gaan. De benodigde bankbiljetten zouden onder meer van illegale loterijen van de eerder veroordeelde Curaçaose loterijhouder Robbie dos Santos zijn betrokken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).