Opvang buiten gevangenis te duur
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De illegalenbarakken in de gevangenis SDKK, waar ook buitenlanders zonder vereiste reis- en verblijfsdocumenten terechtkomen, worden opgeknapt en uitgebreid. Dat gebeurt met financiële steun van Nederland.

sdkkDe 132.000 euro die Nederland in april vorig jaar al had toegezegd voor de verbetering van de barakken waar onder meer Venezolaanse vluchtelingen in afwachting van hun uitzetting worden vastgehouden, is overgemaakt. Dat bevestigt minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) desgevraagd. Rhuggenaath benadrukt dat het geld bestemd is voor ‘de upgrading, uitbreiding én optimalisering van de tijdelijke detentiecapaciteit, ook wel bekend als barakken’. ,,Het gaat dus ook om verbetering van de condities.”
Een aparte opvang buiten de gevangenis, zoals in eerste instantie de bedoeling was, bleek geen goed alternatief en te duur. Buurtbewoners protesteerden en er zouden extra kosten zijn voor beveiliging en bewaking.
De huidige capaciteit wordt uitgebreid met voorzieningen waar nog eens 22 migranten kunnen worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. Na de verbouwing en renovatie moeten de barakken voldoen aan de internationale normen, onder andere door een betere indeling van de verblijfsruimten en de slaapkamers. Curaçao loopt dan in de pas met de ‘minimale maatstaven voor opsluiting van mensen’. Volgens gevangenisdirecteur Urny Floran van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zijn er nu twee units voor 48 illegalen. ,,De bestaande faciliteiten worden opgeknapt en uitgebreid en de kamers worden vergroot. Ook komt er een nieuwe luchtkooi”, zegt Floran.
Vorig jaar ontstond veel ophef over de wijze waarop met name vluchtelingen vanuit Venezuela worden opgevangen op Curaçao. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch uitten stevige kritiek, maar de Curaçaose regering bestrijdt dat er sprake is van een schending van mensenrechten. In september wees Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) erop dat de begrippen ‘asielzoeker’ en ‘ongedocumenteerde’ door elkaar worden gehaald. Girigorie gaf wel toe dat de locatie bij Rio Canario niet geschikt is als detentieplek, maar zei dat daarnaar uit was geweken omdat het aantal ongedocumenteerden sinds 2015 jaarlijks verdubbelde. Nederland zal bijdragen in de kosten van het repareren van de barakken en het inrichten van een nieuwe detentieplek, aldus de minister destijds.
Op pagina 6
Plannen SDKK voor 2019


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.