Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op 8 januari liet Refineria Isla weten dat er twee belangrijke onderdelen van de raffinaderij weer in bedrijf zouden worden gesteld. ,,Maar we hebben wat opstartproblemen gehad”, zegt Marcelino de Lannoy.

isla,,Dan heb ik het met name over de CRU, want daarvoor kan ik spreken, maar ook de raffinaderij heeft wat problemen, maar naar ik begrijp zijn die inmiddels zo goed als opgelost.”
Het was vooraf bekend dat de opstart enkele dagen zou duren, aangezien de plants lang inactief waren geweest, maar inmiddels zijn we tien dagen verder en is er nog geen ‘zwarte rook’. De Lannoy kan lachen om de woordspeling. ,,Met de CRU hadden we wat opstartproblemen, maar inmiddels hebben we voldoende stoom en water, dus we kunnen leveren aan de raffinaderij. Zij hadden op hun beurt ook wat problemen, dus vandaar dat het allemaal wat langer duurt. We hopen nu dat het volgende week lukt. Het opwarmen van de units is in volle gang. Maandag beginnen de voedingspompen te draaien en dan start de ‘thermal cracker 1’ op. Dat is wat ik weet in elk geval.” Die thermal cracker 1 levert met name stookolie. ,,En die hebben wij ook hard nodig voor de CRU”, aldus De Lannoy. Behalve de thermal cracker 1 zou ook de ‘crude distiller CD-2A’ worden opgestart. ,,Maar daarvoor moet je echt Earl Balborda hebben”, aldus De Lannoy. ,,Hij kan daar als woordvoerder van de raffinaderij meer over vertellen.” Balborda was gistermiddag evenwel niet bereikbaar voor commentaar.
De Lannoy kan nog wel wat vertellen over de voortgang met betrekking tot de overname van de raffinaderij. De directeur van Refineria Isla liet begin deze maand weten dat hij hoopt in februari een Memorandum of Understanding (MoU) te kunnen tekenen met de beoogde exploitant van de raffinaderij, het Amerikaanse Motiva Enterprises. ,,Die naam is voor uw rekening”, lacht De Lannoy. ,,Ik heb nog geen naam prijs gegeven, maar de voorbereidingen voor het kunnen ondertekenen van een MoU zijn aan weerszijden in volle gang. In hoofdlijnen staat de inhoud vast, dus we hopen met een week of twee af te kunnen reizen, met de intentie de puntjes op de i te zetten om vervolgens het MoU te ondertekenen. Dan kunnen we verder.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.