Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Indiase studente met de koosnaam Ammu van de St. Martinus Medical University werd vorige week vrijdagavond ontvoerd.

ontvoering Er werd 100.000 dollar losgeld voor haar gevraagd. De jonge vrouw wist zichzelf zaterdagnacht te bevrijden. De politie heeft inmiddels de ‘intellectuele daders’ achter de ontvoering, alsmede een van de twee ontvoerders opgespoord en gearresteerd. De andere is nog voortvluchtig.
,,Ammu kreeg een berichtje of ze vrijdag om acht uur naar de bushalte aan de Seru Loraweg kon komen”, vertelt de adjunct-directrice van de St. Martinus Medical University. ,,Het berichtje kwam van ene Amaal, iemand die ze kende, want hij studeerde vorig jaar ook hier. Hij en een andere studente, genaamd Abhiya, hebben we eind vorig collegejaar evenwel vriendelijk verzocht onze universiteit te verlaten, want ze weigerden zich aan onze regels te houden. We dragen hier de verantwoordelijkheid over deze jonge mensen, dus we hanteren strikte regels. Het zijn simpele dingen: zorgen dat je gedoucht hebt voor je in de collegezaal verschijnt, netjes gekleed, geen slippers en niet meer na acht uur ’s avonds naar buiten, dat soort dingen. Deze twee studenten konden zich daar maar moeilijk aan conformeren en dus hebben we ze verzocht te vertrekken.”
Deze Amaal en Abhiya waren de ‘breinen’ achter de ontvoering. Ze lieten het uitvoeren door twee Curaçaoënaars. Die zagen Ammu op het afgesproken tijdstip bij de bushalte staan en sleurden haar de auto in, waarbij ze haar slippers verloor. Die werden later gevonden door collega-studenten die naar haar op zoek gingen toen ze niet op de campus op Scherpenheuvel terugkeerde en ook telefonisch niet meer bereikbaar was. ,,We hebben onmiddellijk de politie in kennis gesteld van de vermissing”, aldus de adjunct-directrice. ,,Maar die komt pas echt in actie na 24 uur. Toen zijn we zelf gaan zoeken. Alle studenten hier deden mee. We zijn gaan kijken op plaatsen waarvan we wisten dat Ammu daar wel eens kwam. Hebben contact gezocht met mensen die haar kenden, van alles. Maar niets.”
Ammu komt uit een gegoede Indiase familie. Dat wisten Amaal en Abhiya en dus besloten ze haar te ontvoeren en de familie om losgeld te vragen. De vader van Ammu hoorde van de vermissing van zijn dochter en stuurde zaterdag om 7.03 uur een WhatsAppberichtje naar haar: ‘Alsjeblieft, bel me’. In plaats van een belletje kreeg hij een warrig bericht in slecht Engels terug: ‘als je je dochter levend wilt, informeer dan iedereen dat je je kind hebt, ze heeft je gecontacteerd vanuit Amsterdam… ze is op weg naar inidia. Bel de politie en zeg het dit ook. Informeer iedereen behalve Amaal en Abhiya. We hebben 100000 dollar nodig voor maandag 5 pm. We vertellen de locatie maandag. Amaal en Abhiya moeten komen om het geld te geven. Informeer iedereen dat je je kind hebt behalve Amaal en Abhiya. Als je je kind veilig wilt, doe wat ik zeg. Regel het geld voor maandag 5 pm. Als je overacties onderneemt, krijg je morgen haar lijk’.
De vader stuurde het bericht door naar de universiteit die daarop direct contact opnam met de politie. ,,Waarbij we vertelden dat we wisten wie Amaal en Abhiya waren”, aldus de adjunct-directrice. ,,Daar is de politie vervolgens mee aan de slag gegaan.”
Op zaterdagavond wist Ammu te ontsnappen. Op straat kwam ze een Nederlands stel tegen aan wie ze haar verhaal vertelde. Zij brachten Ammu naar de politie. ,,Ze is via een raam ontsnapt”, hebben we begrepen. ,,Ze zit nu in een ‘safe house’, want de politie spoorde Amaal en Abhiya op en wist op dezelfde plaats ook een van de ontvoerders te arresteren. De ander is nog voortvluchtig, dus vandaar dat Ammu op een veilige plaats is ondergebracht. Blijkbaar zat ze in een appartementencomplex waar Amaal woonde, alsmede een van de ontvoerders.”
Gisteren had de adjunct-directrice even contact met Ammu, op het politiebureau. ,,Het gaat goed met haar, ze was blij ons te zien. De ene ontvoerder is nog op vrije voeten, dus zolang dat het geval is, verblijft ze nog in het safe house. Tot het moment dat ze naar huis gaat voor vakantie.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.