Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Prevenshon, dat zich al tien jaar inspant om borst- en baarmoederhalskanker vroegtijdig te detecteren en dus te voorkomen, zal verhuizen naar een groter pand op het Molenplein.

F01 Prevenshon Molenplein 1Het betreft het voormalige politiekantoor vlakbij het drukbezochte Brionplein in Otrobanda. Het gebouw van Monumentenzorg Curaçao is aangekocht door Stichting Preventieve Geneeskunde, die het huurvrij beschikbaar stelt aan Prevenshon.
Naar verwachting in mei aanstaande zal minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer (PIN) het nieuwe onderkomen officieel in gebruik nemen als Caribbean Prevention Center.
Preventie is in het nieuwe jaar 2019 nog meer de drijfveer van Camelia-Römer, samen met Fundashon Prevenshon en Stichting Preventieve Geneeskunde. ,,De noodzaak tot preventie geldt voor eenieder”, melden zij. ,,Zorg dat je er op tijd bij bent en de klachten van je ziekte vóór bent. Probeer een ziekte zoveel mogelijk te vermijden.”
Prevenshon, een initiatief van de internationaal bekende Curaçaose oncoloog Herbert ‘Bob’ Pinedo, ontmaskert de eerste signalen en voorkomt zo mogelijk zelfs dat de ziekte ooit toeslaat. In 2008 was dit een van de belangrijke doelen van de oprichting van Fundashon Prevenshon. Sindsdien vindt gratis screening plaats van borstkanker en baarmoederhalskanker.
,,Deze activiteiten hebben al 233 vrouwen met borstkanker gediagnosticeerd nog voordat zij weet hadden van hun ziekte. Ja, nog voordat ze zeer ingrijpende behandelingen nodig hadden. Zo overleefden zij met behoud van een goede kwaliteit van leven. De betekenis hiervan voor de gemeenschap is evident.”
In de toekomst wil Prevenshon ook gaan screenen op dikke darmkanker en glaucoom, zegt professor Pinedo in gesprek met het Antilliaans Dagblad. Hiervoor is een aanvraag voor de benodigde vergunningen ingediend en is de organisatie in afwachting van antwoord van de overheid.
Diezelfde overheid ziet steeds meer het belang van preventieve aanpak en verstrekte Prevenshon in 2018 een subsidie van 1,9 miljoen gulden. Voor 2019 is een bedrag van 2,1 miljoen gereserveerd. Preventie voorkomt niet alleen ziekte en dood, maar ook veel geld voor langdurige en kostbare behandeling.
Dit concept, lokaal geïntroduceerd door Pinedo, ontgaat ook andere (buur)landen niet. De formule van Caribbean Prevention Center, met concentratie van alle preventieve faciliteiten binnen één organisatie, staat ook model voor andere initiatieven in de Caribische regio. Zo staat een bezoek aan de regering van Martinique voor een presentatie van het model voor maart van dit jaar op het programma.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.