Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twee belangrijke onderdelen van de Isla-raffinaderij worden dezer dagen weer in bedrijf gesteld. De opstart duurt enkele dagen en daarmee langer dan normaal, zo laat de communicatieafdeling van Refineria Isla Curaçao in een communiqué weten, ‘aangezien ze lang inactief zijn geweest’.

islaHet betreft de plants crude distiller CD-2A en de thermal cracker TC-1A. Beide produceren nafta, diesel en stookolie. Isla zal er tijdens de opstart alles aan doen om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en de overlast voor de gemeenschap tot een minimum te beperken. Aldus de mededeling.
,,Refineria Isla bedankt alle werknemers van CRU (Curaçao Refinery Utilities) en aannemers die gedurende de afgelopen weken grote inspanningen hebben geleverd om CRU in staat te stellen de raffinaderij weer te voorzien van voldoende nutsproducten”, schrijft Isla.
Dit is indirect een boodschap richting overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), verantwoordelijk voor CRU. Zoals deze krant onlangs berichtte werd tot voor kort nog door Isla en RdK gesteggeld over CRU.
De Isla-raffinaderij beweerde voldoende ruwe olie te hebben, maar niet te kunnen beginnen met het opstarten van de installaties omdat volgens woordvoerder Earl Balborda de levering van utiliteiten door CRU nog altijd tekortschoot. Dat was in tegenspraak met wat Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van RdK, tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde.
Volgens De Lannoy verliep het opstarten van de ketels van CRU goed. ,,Hier en daar wat probleempjes, maar genoeg stoom, elektra, lucht en koelwater om te voldoen aan wat Isla nodig heeft”, zei hij vorige week. Volgens De Lannoy worstelt de raffinaderij zelf wel degelijk met de aanvoer van olie. ,,Wat er beschikbaar is aan ruwe olie, 220.000 vaten, is precies genoeg voor de productie van één dag.” Ook was en is er nauwelijks tot geen maritiem verkeer voor het zekerstellen van de toevoer van olie. Dat kan eenieder zelf met het blote oog zien.
Isla zou een alternatief hebben gekozen om de opstart te verlengen met gebruik van minder ruwe olie. RdK wist te melden dat voor de alternatieve destillatietrein een thermische kraakinstallatie werd klaargemaakt, de TC-1A. Deze unit vertoonde tot voor kort echter gebreken en lekkages en het lukte eerder niet die op te starten.
Gistermiddag liet Refineria Isla weten dat TC-1A nu wel in orde is en samen met crude distiller CD-2A deze week in gebruik zal worden genomen. De raffinaderij heeft maandenlang - eigenlijk sinds de beslagleggingen in mei door ConocoPhillips - op een zeer laag pitje gedraaid, wat ook te merken was aan het vrijwel ontbreken van geur en uitstoot benedenwinds van de Isla.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).