Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens een intern overleg wordt het vandaag waarschijnlijk definitief besloten: ACU overweegt om tijdelijk een aantal geldautomaten te sluiten naar aanleiding van de plofkraken waar ATM-machines de afgelopen weken mee te maken kregen.

plofkraak,,We willen wat tijd creëren om samen met de collega-banken naar een definitieve oplossing te zoeken”, zegt voorzitter van de Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie (ACU) Angelo Davelaar. ,,We hebben er allemaal last van, dus het is een goede zaak dat dit als een algemeen probleem wordt beschouwd en dat we dus ook samen naar oplossingen zoeken. Eerst waren er drie geldautomaten van Banco di Caribe die het slachtoffer werden van een kraak, vervolgens die van de MCB Bank in Tera Kòrá en afgelopen weekeinde die van ons, nog wel in Santa Rosa, waar de automaat direct aan de weg ligt. Een doorgaande, drukke weg ook nog eens, dus je verwacht niet dat ze daar toe zullen slaan. Een wat meer afgelegen automaat ligt dan meer voor de hand, zou je zeggen.”
Davelaar stelt dat het de daders in elk geval bij de automaat van ACU niet is gelukt om al het geld mee te nemen. ,,Er is een plofkraakmachine gebruikt, maar daarmee kwamen ze nog niet aan de binnenkant van de automaat, waardoor ze niet bij al het geld konden. Ik kan nog niet exact zeggen hoeveel ze mee hebben kunnen nemen, maar erg veel zal het niet zijn, is mijn vermoeden op dit moment. Dat is dan een geluk bij een ongeluk ja, maar prettig is het natuurlijk niet, want we zitten met veel schade én met veel ongemak, ook voor onze klanten.” Positief aan de halfmislukte plofkraak van de ACU-geldautomaat is dat er stukjes textiel van kleding en bloedsporen zijn gevonden. Dat wil zeggen dat bij het aanhouden van verdachten de zaak een stuk gemakkelijker te bewijzen is, door middel van DNA.
,,Ik vind het heel treurig allemaal”, wil Davelaar nog kwijt. ,,Dit heeft niets te maken met armoede. Het is niet als het stelen van een brood in een toko als je honger hebt. Dit is gewoon grote, georganiseerde misdaad. Dat we daar op Curaçao ook mee te maken hebben nu, stemt me heel erg verdrietig.”
Welke de automaten zijn die voorlopig worden gesloten, dat geeft Davelaar niet prijs. ,,Dat zou niet slim zijn”, stelt hij. In het kader van ‘schurken lezen ook de krant’? Davelaar lacht als een boer met kiespijn. ,,We zullen een aantal automaten sluiten en mensen zullen dat direct zien als ze bij een automaat aankomen, het scherm vertelt dan direct dat er van de service tot nader order geen gebruik kan worden gemaakt. Het is jammer dat we tot deze maatregel moeten overgaan, maar het is niet anders. Ik benadruk evenwel nogmaals: het is een tijdelijke maatregel!”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.