Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aanvoer van ruwe olie is weer op gang gebracht, nu de Curaçao Refinery Utilities (CRU) op korte termijn verwacht te gaan draaien.

BullenbaaiDe eerste tanker vanuit Venezuela heeft de oversteek naar Curaçao gemaakt om olie te leveren bij Bullenbaai.
Het is de bedoeling dat deze tanker voortaan weer tussen Venezuela en Curaçao gaat pendelen, ‘net zoals vroeger’. Dat is sinds juli niet meer gebeurd, omdat de raffinaderij volledig stil kwam te liggen na de black-out bij CRU. ,,Het had weinig nut om olie aan te voeren wanneer het onduidelijk was wanneer de raffinaderij weer kon opstarten”, aldus de woordvoerder van de Isla-raffinaderij, Earl Balborda.
Isla kan met de vers afgeleverde ruwe olie aan de slag, zodra CRU weer operationeel is. Het is de bedoeling dat vanaf nu weer verschillende soorten olie ingevoerd zullen worden, waarmee de verschillende processen kunnen gaan draaien. ,,Zodat we uiteindelijk de raffinaderij weer zo volledig mogelijk aan de praat krijgen”, legt Balborda uit. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. ,,Het ene proces moet al een tijdje draaien, willen de volgende processen van start kunnen gaan. Dat neemt waarschijnlijk een aantal weken in beslag.”
De verwachting is dat CRU eind deze week of begin volgende week weer gaat opstarten en gecomprimeerde lucht, gedistilleerd water, energie en stoom aan de raffinaderij kan gaan leveren. Vooral die stoom is belangrijk om stroom te produceren, wat nodig is om de raffinaderij draaiende te houden.
,,Hiermee komt een einde aan datgene dat in juli is begonnen: de grote black-out”, stelt Balborda. De Isla-woordvoerder legt uit dat de CRU in juli volledig wegviel, waardoor de raffinaderij plotseling stil kwam te liggen. De leidingen zaten op dat moment nog vol met producten en als er dan lang geen stoom bij komt – dat kon CRU niet meer leveren - wordt alles hard.
Het heeft CRU veertig dagen gekost om alles weer schoon te maken, maar vervolgens bleken er meerdere problemen te zijn bij de boilers van CRU. ,,De directie en het personeel van CRU hebben al het mogelijke gedaan om de utiliteitscentrale zo snel mogelijk te repareren”, vertelde de directie van Refineria di Kòrsou maandag al aan deze krant, met de melding dat CRU waarschijnlijk nog voor de feestdagen weer operationeel is.
Wat betreft de geruchten over een beslag op de tanker die afgelopen vrijdag olie heeft geleverd, stelt Balborda dat dit verhaal iets genuanceerder ligt. ,,Op een schip zitten meerdere ladingen. Ladingen voor meerdere partijen. Op een deel van de ladingen was beslag gelegd. Maar dat was niet van invloed op de lading voor de Isla”, verheldert hij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).