Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad – Na meer dan zes maanden plat te zijn geweest, lijkt het erop dat Curaçao Refinery Utilities (CRU) voor de feestdagen operationeel zal zijn en weer utiliteiten kan leveren aan de Isla-raffinaderij.

cru Dat is gisteren door de Isla-directie bekendgemaakt.
CRU levert gecomprimeerde lucht, gedistilleerd water, energie en stoom aan de raffinaderij. Onder andere door het wegvallen van CRU begin juli van dit jaar kon de raffinaderij ruim een half jaar niet produceren. In een schriftelijke verklaring van de directie van de Isla wordt aangegeven dat de werkzaamheden aan de boilers goed verlopen en dat voor de feestdagen weer geleverd kan worden aan de raffinaderij. Ook de levering van stroom op het net van Aqualectra gaat door en zal toenemen, aldus de Isla. ,,De directie en het personeel van CRU hebben al het mogelijke gedaan om de utiliteitscentrales zo snel mogelijk te repareren”, aldus de verklaring. Het gaat hier om centrales voor de productie van stoom (boilers). Stoom is noodzakelijk om stroom te produceren en om de raffinaderij draaiende te houden. ,,De centrales van CRU zijn weer operationeel, hetgeen mogelijk maakt dat de Isla-raffinaderij weer kan opstarten en de effecten voor de economie genormaliseerd kunnen worden.”
Nu de CRU weer operationeel is, is de hoop van de Isla-directie dat de brandstoflevering door zal gaan zodat de raffinaderij weer productief kan zijn. ,,Het is vooralsnog onbekend of dit mogelijk is, of dat PdVSA andere belemmeringen ziet voor het weer opstarten van de raffinaderij”, aldus de verklaring van de Isla-directie. Zondag verklaarde interim-directeur van RdK Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy nog tegenover deze krant dat PdVSA heeft aangegeven en beloofd medewerking te verlenen bij de transitie van de Isla-raffinaderij naar een nieuwe operator. Ondertussen gaat Refineria di Kòrsou (RdK) verder met het traject voor een strategische partner voor de raffinaderij nadat het contract met PdVSA eind 2019 verloopt. In dit kader is reeds een ‘preferred bidder’ gekozen, namelijk Motiva Enterprises, een Amerikaanse dochter van de Saoedische energiegigant Aramco.
Sinds gisterochtend is een delegatie bestaande uit vakbondshoofden, die werknemers van de raffinaderij vertegenwoordigen, in Venezuela om gesprekken te voeren met onder andere PdVSA. Gherrel Remilia, voorzitter van vakbond Apri, gaf gisterochtend op de radio te kennen dat de delegatie ‘damage control’ moet verrichten nadat de regering in een brief aan PdVSA te kennen heeft gegeven dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf geen deel uitmaakt van de keuze voor bedrijven voor een eventueel partnerschap voor de raffinaderij. Tot gisteravond laat waren de vakbondsleiders nog in bespreking en konden zij geen commentaar leveren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.