Van een onzer verslaggevers

Willemstad - PdVSA heeft aangegeven en beloofd medewerking te verlenen bij de transitie van de Isla-raffinaderij aan een nieuwe operator.

F03 PdVSA werkt meeDat zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) tegenover deze krant en zo wordt hij ook aangehaald door Reuters. Dit internationale persbureau met hoofdvestiging in Londen berichtte zaterdag onder de kop ‘Motiva preliminary picked to run Curaçao refinery’ en noemt daarbij het Antilliaans Dagblad als bron.
PdVSA reageerde volgens Reuters nog niet op het verzoek om commentaar. Het meerjarige leasecontract met deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij eindigt op de laatste dag van 2019. Dan moet een nieuwe huurder de exploitatie van de raffinaderij aan het Schottegat, de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities; nu nog gerund door RdK) en de oilterminal bij Bullenbaai overnemen.
Uit welingelichte bronnen weet deze krant dat ook Petróleos de Venezuela zelf hiervoor belangstelling heeft getoond, maar vooralsnog heeft Curaçao door middel van RdK gekozen voor een andere ‘preferred bidder’ terwijl tegen een tweetal overige partijen is aangegeven dat er nog steeds interesse is in hen, maar dat nu eerst een traject wordt bewandeld met de voorkeurskandidaat.
Die preferred bidder is Motiva Enterprises, een Amerikaanse dochter van de Saoedische energiegigant Aramco en volgens Reuters ‘een regelmatige koper van Venezolaanse ruwe olie’.
De gezaghebbende nieuwsdienst met meer dan 2.500 journalisten in bijna 200 landen meldt dat Motiva begin dit jaar nog overwoog om de Port Arthur Refinery aan de Texaanse kust van de Golf van Mexico - volgens meerdere bronnen met 650.000 vaten per dag de grootste van Noord-Amerika - verder uit te breiden.
Maar in juni 2018 werd een streep getrokken door dit plan in verband met zorgen over te veel concentratie van productie op één locatie, die bovendien kwetsbaar is gebleken voor orkanen. In plaats daarvan, zo vervolgt Reuters, is Motiva actief op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en locaties om de productie ten behoeve van Noord-Amerika op te schroeven naar 1,5 miljoen vaten per dag, aldus een woordvoerster.
Motiva Enterprises weigerde in het weekeinde te reageren op de berichten dat dit concern in bespreking is voor de mogelijke overname van de Isla, aldus het persbureau. De Curaçaose raffinaderij draaide met PdVSA als operator in gewone tijden 225.000 tot 250.000 vaten per dag, maar heeft (op papier) een productiecapaciteit van 335.000. Sinds mei ligt Isla nagenoeg plat; dat gebeurde nadat ConocoPhillips voor een paar miljard beslag liet leggen op PdVSA in verband met internationaal erkende schulden van het land Venezuela.
Ook waren er problemen van de productie van CRU - die stroom, stoom, water en luchtdruk levert - maar De Lannoy wordt aangehaald waarbij hij verklaart dat de levering deze maand wordt hervat ter voorbereiding van de herstart van de raffinaderij. Hij had vrijdag een bespreking met directeur Vanessa Flores van Refineria Isla, de onderneming waarmee PdVSA lokaal actief is.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.