Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Motiva Enterprises in het Amerikaanse Houston, een volledige dochter van Saudi Refining dat weer valt onder de Saoedische oliegigant Aramco, is de zogeheten ‘preferred bidder’ voor de overname van de Curaçaose Isla-raffinaderij vanaf 2020 of mogelijk - via een ‘early step in’ indien dit noodzakelijk blijkt - al eerder.

F01 OPZicht op redding Isla 1Dat verneemt het Antilliaans Dagblad uit meerdere goede en betrouwbare bronnen. De keuze van en een akkoord met een goede partner voor de exploitatie van de Isla is voor Curaçao van nationaal belang, gezien de werkgelegenheid van een paar duizend personen die op het spel staat en de economische impact ervan. Er is de Curaçaose regering-Rhuggenaath daarom alles aan gelegen om spoedig solide afspraken te maken met een krachtige partner. Motiva Enterprises voldoet in de ogen van Curaçao in vrijwel alle opzichten aan de eisen en wensen. Het betreft een bedrijf met ervaring in de petroleum- en raffinage-industrie, met kennis van zaken, voldoende gegarandeerde toevoer van ruwe olie, oog voor strenge milieueisen en financiële slagkracht.
Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) streeft ernaar medio januari een Memorandum of Understanding (MoU) te tekenen met deze voorkeurskandidaat voor het runnen van de Isla, als het leasecontract met het Venezolaanse PdVSA op 31 december 2019 eindigt.
Bij Motiva Enterprises werken, volgens de website van de onderneming, 2.300 Amerikaanse personeelsleden, waarvan 1.500 op de Port Arthur Refinery. Deze grootste Noord-Amerikaanse raffinaderij heeft een productiecapaciteit van 630.000 vaten olie per dag. Het petroleumbedrijf levert brandstof aan Shell en '76'-pompstations in de Verenigde Staten. Voorheen was Motiva een joint venture van Saudi Refining en Shell, maar vanaf 2017 is Shell er helemaal uit.
F01 OPZicht op redding Isla 2Motiva heeft samen met moedermaatschappij Aramco voor de komende jaren een ambitieus groeiplan. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf vier sterke punten: economisch krachtig, eerlijke (omgang met) regelgeving, concurrerend en gemeenschapssupport. De raffinaderij in Port Arthur is ISO 14001 gecertificeerd, terwijl de olie-gerelateerde activiteiten het ISO 9001-certificaat dragen.
Het wachten bij RdK is op het forensisch rapport met bevindingen van Ivy Advocaten in Nederland naar de mogelijke pogingen tot omkoping, of pogingen omgekocht te worden, waarmee RdK-directeur Roderick van Kwartel en twee andere collega’s in verband zijn gebracht.
De verdenkingen staan volledig los van Motiva als ‘preferred bidder’, maar dit concern wil op geen enkele manier in verband worden gebracht met een potentieel schandaal. Van Kwartel werd door de Raad van Commissarissen onmiddellijk met verplichte vakantie gestuurd, om het forensisch onderzoek en vooral de zoektocht naar een exploitant niet te besmetten. Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy is aangesteld als interim-directeur van RdK.
Hij en Clift Christiaan van het projectteam dat zich bezighoudt met het vinden van een geschikte nieuwe leasepartner hebben gisteren directeur Vanessa Flores van Refinería Isla geïnformeerd over de plannen waar op termijn PdVSA geen deel meer van uitmaakt, maar een optimale relatie met PdVSA en Venezuela wordt als essentieel beschouwd voor de medewerking bij een soepele overgang naar wellicht Motiva als nieuwe operator.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).