Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Er is geen steunbewijs voor de ontmoeting tussen George Jamaloodin en Luigi ‘Pretu’ Florentina en Burney Fonseca, alias Nini, waarbij Jamaloodin de opdracht voor de moord op Helmin Wiels zou hebben gegeven en Fonseca en Florentina het zouden hebben aangenomen.

ontmoetingDat stelt raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, namens het verdedigingsteam van Jamaloodin in een uitgebreide persverklaring.
De verdediging voert in het bericht aan dat het Openbaar Ministerie zich in de zaak tegen Jamaloodin voornamelijk baseert op verklaringen van Edsel Gumbs, het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Gumbs heeft in verklaringen van 31 maart 2017 aangegeven dat hij enkele dagen na de moord op Wiels op 5 mei 2013 zou zijn benaderd door een anonieme informant van de VDC. Deze informant zou informatie hebben over de betrokkenheid van Jamaloodin en Fonseca bij de moord op Wiels. Tijdens de ontmoeting met de informant - een lid van de bende No Limit Soldiers - zou deze Gumbs hebben verteld dat hij op een avond in de buurt van de woning van Jamaloodin aan de Heelsumstraat was, toen hij had gezien dat één van de overvallers van een overval op een juwelier naar Jamaloodin zou zijn gereden in een auto met geblindeerde achterruiten, om aan hem de buit van de overval te verkopen.
Jamaloodin zou volgens de informant hebben aangegeven geen interesse te hebben in de buit, maar zou wel hebben gevraagd of hij iemand ‘koud’ kon maken voor hem en zou hebben gezegd dat het ging om Helmin Wiels. Volgens de informant van Gumbs zat Pretu achterin de auto bij de overvaller, maar kon Jamaloodin hem niet zien vanwege de geblindeerde autoruiten. De informant kon hem echter wel zien omdat hij dicht bij de autoruit zou hebben gekeken. De overvaller zou geen interesse hebben gehad in het aanbod van Jamaloodin, maar diezelfde nacht zouden Pretu en Fonseca terug zijn gekomen, waarbij Fonseca Jamaloodin zou hebben aangesproken met ‘ma tende ku bo tin un trabou mi a bin tum’é’. Hieruit begrijpt Gumbs, zo stelt de verdediging van Jamaloodin, dat Fonseca het aanbod om Wiels te vermoorden kwam aannemen. De informant bevond zich volgens Gumbs in de buurt van Jamaloodin tijdens beide ontmoetingen.
Jamaloodin en Fonseca ontkennen zelf dat deze ontmoetingen hebben plaatsgevonden. En Pretu leeft niet meer, ‘dus hem kan niets worden gevraagd’, aldus het verdedigingsteam van Jamaloodin. ,,De vermoedelijke overvallers bevestigen het verhaal niet, de informant is niet te identificeren en ook de beveiligingsbeambten bevestigen het verhaal niet. Verder is er geen ander feitelijk bewijs in het dossier naar voren gekomen waaruit blijkt dat de nachtelijke ontmoetingen hebben plaatsgevonden”, aldus het team van de oud-minister van Financiën Jamaloodin.
De verdediging beschuldigt het Openbaar Ministerie verder van het vernietigen van ‘cruciaal bewijs in een lopende strafprocedure’ en stelt dat dit ‘uiteraard’ tot gevolg heeft ‘dat niet geverifieerd kan worden door de verdediging of de gesprekken überhaupt ooit hebben plaatsgevonden en wat de inhoud daarvan was’. Het is ook om deze reden dat de verdediging stelt dat volgende week geen regiezitting kan plaatsvinden. ,,De verdediging heeft aangegeven niet akkoord te gaan met een regiezitting zolang zij niet over het volledige dossier beschikt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.