Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De crediteurenvergadering van Insel Air International is succesvol verlopen. In totaal zijn 231 van de ruim 1.200 crediteuren gisteren akkoord gegaan met de uitbetaling van ongeveer 3.000 gulden op korte termijn, zoals dat is voorgesteld in de Heads of Agreement met interCaribbean Airways.

F02 Crediteurenvergadering InselAirOp basis van deze ontwerpovereenkomst geldt voor 800 schuldeisers dat zij hun geld volledig zullen terugkrijgen. Zij werden om die reden automatisch geacht te hebben ingestemd met het voorstel. 51 Crediteuren uit deze groep hebben dat gisteren nog eens expliciet gedaan. De resterende 180 schuldeisers die hun goedkeuring hebben gegeven, hadden beduidend meer geld aan Insel Air uitgeleend.
Deze geldverstrekkers hebben onderaan de streep de doorslag gegeven, want in totaal moest niet alleen een tweederdemeerderheid van het totaalaantal crediteuren groen licht geven. Samen moesten die ook nog eens 75 procent van de hele schuldenlast dekken. Zo legt bewindvoerder Rogier van den Heuvel desgevraagd uit.
Voorbeelden van de grotere schuldeisers die hebben ingestemd zijn de OBNA Bank, die 5,3 miljoen had verstrekt; Curaçao Airport Partners waarbij Insel voor 4,733 miljoen in het rood staat; en een aantal Maduro-genootschappen die goed zijn voor in totaal ruim 1 miljoen aan schuld.
Waarom zij dan toch akkoord gaan met de uitbetaling van om precies te zijn 2.998,80 gulden, is volgens Van den Heuvel toe te schrijven aan het hogere belang. ,,Op een gegeven moment is het belangrijker om te zeggen: jongens we gaan door. Dat is voor de hele economie het gunstigste.”
Gisteren was tijdens de zitting overigens nog niet zeker hoe interCaribbean de overeenkomst denkt na te komen. In totaal zou de bv volgens de overeenkomst, verdeeld over negen jaar, 11,05 miljoen dollar beschikbaar stellen voor de overname van de aandelen, waarvan 1.319.567 dollar ten goede komt aan de uitbetaling van de crediteuren op korte termijn.
Maar bewindvoerder Van den Heuvel maakte zich daar niet al te ernstige zorgen over. De potentiële partner is namelijk verplicht te zorgen voor voldoende verzekering van het akkoord, zodat het de homologatie doorstaat. Bij de homologatie, die voor 18 december gepland staat, zal de rechter de kans van slagen beoordelen. En pas als die akkoord geeft, is de deal rond.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.