Schotte gaat zich woensdagochtend melden bij de gevangenis
Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - ,,Gerrit Schotte heeft zichzelf als zelfmelder verklaard, maar dat is hij helemaal niet. Hij kan niet op eigen houtje naar de gevangenis gaan en zeggen dat ze hem op dat moment moeten opsluiten. Dat werkt niet zo.”

schotteDat is de reactie van het Openbaar Ministerie (OM) op de verklaring van de voor ambtelijke corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte (MFK) dat hij zich morgen zelf gaat aangeven bij de gevangenis.
Tot dit besluit kwam Schotte nadat hij op 29 november - twee dagen nadat de Hoge Raad in Den Haag het vonnis in de zaak Babel onherroepelijk verklaarde en daarmee de gevangenisstraf van drie jaar voor Schotte vastlegde - middels zijn raadsvrouw Marije Vaders een brief heeft ingediend bij de hoofdofficier van justitie, waarin hij een ‘dringend verzoek’ deed aan het OM hem de kans te geven zichzelf aan te geven. ,,Ik wil niet dat ze me komen ophalen en een circus opzetten voor mijn kinderen en familie”, aldus Schotte gisteren tijdens ‘zijn laatste persconferentie van dit jaar’. Kopietjes van de brief zijn ook verstuurd naar officier van justitie Guillano Schoop, gouverneur Lucille George-Wout en minister Quincy Girigorie van Justitie.
In diezelfde brief heeft Schotte, die nu een gevangenisstraf van drie jaar staat te wachten, het Openbaar Ministerie verzocht zijn gevangenneming per eind maart 2019 te laten ingaan. ,,Dit heb ik gemotiveerd door aan te geven dat dit me de ruimte geeft zo afscheid te nemen van familie en hechte vrienden, evenals de organisatie die ik vandaag nog draag.” Schotte blijft nog wel leider, nu vanuit de gevangenis, van de politieke organisatie MFK, die met vijf zetels in de Staten wordt vertegenwoordigd. ,,Ik heb een politieke verantwoordelijkheid en ook een naar de gemeenschap toe. Daarom vraag ik om een redelijke termijn.”
Ook geeft Schotte in zijn schrijven aan het Openbaar Ministerie te kennen dat hij bereid is meteen te beginnen aan een taakstraf indien het OM niet akkoord gaat met zijn voorstel voor zelfmelding. ,,Taakstraf of huisarrest met een elektronisch bandje. Ik kan mezelf ook aanmelden bij de reclassering. Als het Openbaar Ministerie daarmee akkoord gaat, moet dit alles wel afgetrokken worden van de gevangenisstraf van drie jaar”, aldus de MFK-leider.
Ondanks het verzoek van Schotte ‘om binnen korte tijd samen te zitten’ om de mogelijkheden te bespreken, had de politicus gisteren nog niets van het OM vernomen. ,,Daarom heb ik besloten om me woensdagochtend om 09.00 uur aan te geven bij de gevangenis.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).