Consortium en aandeelhouders brengen crediteurenakkoord in gevaar
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De tijd voor Insel Air dringt; morgenmiddag 15.00 uur vindt bij de rechter-commissaris de crediteurenvergadering plaats, maar de aandeelhouders en het consortium van financiers zijn er samen nog niet uit.

interCaribbeanAls die overeenstemming uitblijft is er geen basis voor het crediteurenakkoord, waarvan het ontwerp onlangs werd aangeboden. Dan zal alsnog het faillissement van Insel Air International bv worden uitgesproken en is er ook geen voortzetting met interCaribbean Airways.
De door het gerecht aangestelde bewindvoerder Rogier van den Heuvel heeft partijen laten weten zo nodig vanochtend een kort geding aan te spannen. Daarin wordt gevorderd dat aandeelhouders en de financiers (MCB Bank, APC pensioenfonds en Vidanova pensioenfonds) de deal met interCaribbean aanvaarden en verder dat zij het onderling zo regelen, al dan niet achteraf, dat de deal niet in gevaar komt.
Deze op Turks- en Caicoseilanden gevestigde luchtvaartmaatschappij is bereid alle aandelen Insel te kopen voor één dollar en stelt 11.050.000 dollar - bijna 20 miljoen gulden - ter beschikking over een periode van negen jaar, onder de voorwaarde dat er een crediteurenakkoord tot stand komt.
Voor de schuldeisers is het echter óók nodig dat de Insel-aandeelhouders meewerken. Zij stellen op hun beurt instemming afhankelijk van een overeenkomst met het consortium. Bewindvoerder Van den Heuvel had twee weken geleden nog ‘goede hoop’ dat deze overeenstemming spoedig zou worden bereikt. Tot gisteren zat het echter nog muurvast.
Het gaat over de garanties die de aandeelhouders hebben gesteld. Naar verluidt willen de aandeelhouders 15 procent op het gegarandeerde bedrag van ruim 10 miljoen dollar voldoen. De financiers willen echter 35 procent. Het betreft de vliegtuigen in leasemaatschappij Best Value Great Care (met dezelfde Insel-aandeelhouders), die doordat ze lange tijd ongebruikt stonden en ook niet eerder door het consortium zijn verkocht veel van hun waarde hebben verloren.
Naast de hoogte van het percentage speelt voor het consortium ook het moment van betaling. Kortom, de nodig hobbels en obstakels. Reden waarom de bewindvoerder heeft gedreigd met een kort geding, waarvan de uitspraak nog vóór de crediteurenvergadering op dinsdag om 15.00 uur moet plaatsvinden, want de instemming van de aandeelhouders is onvoorwaardelijk.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).