Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op sociale media zijn twee informatiespotjes te zien waarin Fundashon Aliansa de aandacht vestigt op huiselijk geweld. Het ene filmpje gaat over het doen van aangifte en het andere over waar je als slachtoffer hulp kunt krijgen.

huiselijkgeweldDe spotjes zijn gemaakt door Bos di Hubentut, een van de organisaties die onder de vlag van Aliansa samenwerken om huiselijk en relationeel geweld en (seksueel) misbruik bij kinderen te bestrijden. Volgens Sheila Albertoe, voorzitter van Bos di Hubentut, weten de meeste mensen op Curaçao niet hoe ze aangifte moeten doen nadat zij zijn misbruikt of mishandeld. ,,In het spotje leggen we uit dat je bij de politie niet alleen moet vertellen wat er is gebeurd, maar dat je ook een bewijs van de aangifte moet krijgen met je handtekening.”
In het tweede spotje wordt door Aliansa-voorzitter Jeanne Henriquez uitgelegd waar slachtoffers terechtkunnen voor hulp. ,,Het is belangrijk dat mensen weten dat er altijd hulp is te vinden. Bij Aliansa zelf of bij een van 21 de organisaties die bij de stichting zijn aangesloten”, zegt Albertoe. ,,Van de minister en politie weten wij dat dit type misdrijf heel veel voorkomt. Bijna dagelijks is er een melding van een familie waar huiselijk geweld een probleem is. Daar moeten we meer over praten. Slachtoffers moeten niet stil blijven omdat ze zich schuldig voelen. Je hebt geen schuld.” De spotjes zijn bedoeld om mensen weerbaar te maken en te voorkomen dat iemand het slachtoffer wordt van huiselijk geweld. Albertoe: ,,Met deze bewustwordingscampagne willen we mensen waarschuwen en steunen.”
De bedoeling is dat de campagne ook op televisie en radio en in dagbladen verschijnt. Maar daarvoor worden nog sponsors gezocht. Albertoe heeft er alle vertrouwen in dat de overheid het initiatief in de toekomst ook zal steunen vanuit het oogpunt van preventie. Na de carnavalsperiode wordt de campagne eind februari vervolgd met filmpjes van 25 minuten waarin slachtoffers van huiselijk geweld zelf hun verhaal doen. ,,Datzelfde doen we al jaren met mensen die als kind werden misbruikt”, zegt Albertoe.
Behalve bij de stichting Aliansa zelf kunnen slachtoffers van misbruik terecht bij een van de organisaties die daarbij zijn aangesloten, zoals Slachtofferhulp, Famia Plania, Stichting PSI Skuchami, Kinderbescherming en bisdom Willemstad.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).