Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De partner van oud-premier Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, heeft een verzoek voor gratie ingediend. Dat verneemt deze krant uit welingelichte bronnen.

gratieDe argumenten die voor de te verlenen gratie worden aangevoerd, zijn vooralsnog onbekend. De advocate van Schotte en Van der Dijs, Marije Vaders, was niet bereikbaar voor commentaar.
In een toelichting weidde hoofdofficier van justitie Heiko de Jong uit over het proces dat van toepassing is bij het indienen van een verzoek voor gratie. Dit verzoek kan bij de griffie van het Hof worden ingediend, zo legt De Jong uit. Uiteindelijk beslist de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, of het verzoek wordt toegewezen, nadat zij advies heeft ingewonnen bij zowel het Hof van Justitie als bij het Openbaar Ministerie.
De Hoge Raad besliste afgelopen dinsdag, 27 november, dat de uitspraken van de Hoge Raad - zowel voor wat betreft Schotte als Van der Dijs - in stand blijft. Dit houdt in dat Schotte voor de periode van drie jaar de gevangenis in moet en zich bovendien voor vijf jaar niet verkiesbaar mag stellen bij verkiezingen. Zijn partner Van der Dijs - waar Schotte twee dochters mee heeft – is veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden.
Het Openbaar Ministerie verklaarde diezelfde dag dat de uitvoering van het vonnis van Schotte op basis van een aanwijzing van de procureur-generaal prioriteit geniet, maar dat van Van der Dijs niet. Conform de aanwijzing dient het Openbaar Ministerie met de hoogste prioriteit en voorrang gevangenisstraffen ten uitvoer te brengen van 24 maanden of langer. Dit geldt voor gevallen van moord, doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg, mensenhandel, dood door schuld in verkeer en ambtelijke corruptie en integriteitsschendingen. ,,Dat laatste is zeker het geval in de zaak van Schotte”, aldus het Openbaar Ministerie eerder. ,,Zijn gevangenisstraf heeft dus voorrang. Die van Cicely van der Dijs niet.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).