Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Inspecteur-generaal van de Volksgezondheid Jan Huurman heeft een zaak aangespannen tegen het Land/de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om zijn schorsing aan te vechten.

huurmanDe zaak staat morgen om 09.00 uur op de rol. Huurman wordt bijgestaan door advocaat Barbara Nagelmakers van Nagelmakers Advocaten.
Huurman werd onlangs in beginsel voor een maand op non-actief gesteld en bovendien de toegang tot de dienstgebouwen van GMN ontzegd. Direct na de schorsing liet de inspecteur-generaal tegenover deze krant weten in gesprek te zijn met een juridisch adviseur over mogelijke vervolgstappen.
Vrijdag verklaarde Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN) dat zij een commissie heeft ingesteld om feitenonderzoek te doen naar alle rumoer rond kinderarts Sonja Faries en dat dit de aanzet was tot de schorsing van Huurman. De zaak had, zo stelt Camelia-Römer, zo veel commotie in de samenleving veroorzaakt, dat de minister dat niet kon negeren. Zij verwees ook naar een instructie die in het verleden is opgesteld, over hoe de inspecteur-generaal naar buiten zou moeten treden. ,,Niet elke aanwijzing hoeft in de krant. De inspecteur kan ook bijvoorbeeld elk kwartaal een overzicht geven van de maatregelen die zijn genomen en op welk gebied, zonder namen te noemen.”
Wanneer wordt gevraagd naar de rechtszaak die hij heeft aangespannen, laat Huurman tegenover deze krant weten dat de krant zelf kennis kan nemen van de rol. In reactie op de instructie van de minister over de wijze van communiceren door de inspecteur-generaal, stelt Huurman dat ‘de minister haar eigen woorden kiest’. Verder commentaar weigert de geschorste inspecteur-generaal te leveren.
Camelia-Römer laat in een reactie het volgende weten: ,,Ik heb hem uit zijn functie ontheven. Dat hij een zaak zou beginnen, was te verwachten.” Het Land wordt in deze zaak bijgestaan door raadsman Luigi Virginia.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.