Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Jan Huurman is gisteren door minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) ontheven van zijn taken, werkzaamheden en wettelijke bevoegdheden als inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid.

inspectiegezondheidDat laat het ministerie van GMN weten in een korte verklaring. De maatregel geldt ‘in beginsel’ voor een maand. Huurman is bovendien de toegang tot de dienstgebouwen van GMN ontzegd, waaronder het kantoor van de inspectie. De regering ‘heeft dit besluit genomen naar aanleiding van correspondentie’ van Huurman. Camelia-Römer zal de zaak maandag met hem bespreken en doet tot die tijd geen nadere mededelingen. Ook Huurman zelf wilde gisteren geen antwoord geven op vragen van deze krant over zijn aanstelling.
De afgelopen weken stond de inspecteur-generaal onder vuur door uitlatingen over het onderzoek naar kinderarts Sonja Faries in verband met de behandeling van kinderen met de ziekte diabetes type 1. Onder andere ouders van patiënten, verpleging van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao namen het op voor de kinderarts.
Welke gevolgen de schorsing van Huurman heeft voor de inspectie, is vooralsnog onduidelijk. Sinds december vorig jaar had Huurman ook de taken overgenomen van Inspecteur Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira en was daarmee tevens belast met het toezicht op ziekenhuizen, zorginstellingen en andere organisaties in de medische sector. Rodrigues Pereira werd om onbekende redenen op non-actief gesteld.
Statenlid Giselle Mc William (MAN) zei gisteravond in een uitzending van Telenotisia niet verbaasd te zijn over de schorsing en vooral de manier waarop Huurman omgaat met specialisten en andere medewerkers in het veld van de gezondheidszorg. Mc William noemde als voorbeeld de toon waarop hij mensen te woord staat en de druk die hij op hen uitvoert.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).