Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Op de bovenverdieping van een oud pand aan Plaza Jojo Correa in Punda heeft Penha-directeur Kevin Jonckheer drie appartementen gebouwd.

appartement Want alleen als er voldoende mensen wonen en logeren, komt er weer leven in de binnenstad.
Jonckheer kocht het pand tegenover de MCB-bank aan Plaza Jojo Correa tien jaar geleden en heeft toen al groot onderhoud verricht, zoals het aanpakken van betonrot. Om de bovenverdieping om te toveren in drie modern ingerichte appartementen waren dan ook geen structurele ingrepen meer nodig. ,,Een kwestie van aanpassingen voor de nieuwe functie”, zegt Jonckheer. Via zijn investeringsmaatschappij heeft de Penha-directeur ongeveer 150.000 gulden in elk appartement geïnvesteerd. De woonruimtes van 150 vierkante meter zullen te huur worden aangeboden aan zowel toeristen die voor een kort verblijf naar het eiland komen, als aan mensen die voor langere tijd in de stad willen wonen.
Het aanbod voldoet aan de vraag. Een van de drie appartementen is al verhuurd en meerdere bedrijven zijn geïnteresseerd. Jonckheer ziet zelf het meest in korte verhuur, bijvoorbeeld via Airbnb. De tijd moet het uitwijzen. ,,We zullen zien wat het beste uitpakt, ook voor de binnenstad.” Jonckheer pakt direct door. Hij heeft in de Breedestraat het pand gekocht waarin op de begane grond de winkel Casa Amarilla is gevestigd. De winkel blijft, maar volgend jaar komen ook daar op de bovenverdieping drie appartementen.
Nu is het zaak dat er snel veel meer vierkante meters aan woonruimte bijkomen in Punda. Jonckheer: ,,We weten uit onderzoek precies welke functies er nodig zijn voor een ideale situatie in de binnenstad. In Punda ontbreekt de woonfunctie.” De verdiepingen boven de winkels op de begane grond worden nu grotendeels gebruikt als opslagruimte of als kantoorruimte. Na sluitingstijd is de stad uitgestorven. Maar wie er woont of logeert, komt ’s avonds thuis en wil nog even naar een bar of restaurant in de buurt. Jonckheer schat dat met 30 tot 40 appartementen er voldoende potentie is voor een bruisend nachtleven in Punda.
Donderdagavond was er open huis in de drie appartementen aan Plaza Jojo Correa. Jonckheer denkt dat de winkeliers uit Punda die zijn gekomen zich nu wel beter bewust zijn van wat mogelijk is. ,,Zij hebben nu zelf kunnen zien, voelen en ervaren hoe gaaf zo’n appartement in de binnenstad kan zijn. Dat is wel wat anders dan plannen op een spreadsheet.” Maar daarmee is niet gezegd dat meer ondernemers het voorbeeld van de Penha-directeur volgen. ,,Voor iemand die vijftig jaar in de detailhandel zit, is het nogal wat om projectontwikkelaar te worden. Dat is lastig”, weet Jonckheer, die zelf als ingenieur is afgestudeerd aan de TU Delft en vijf jaar ervaring opdeed in projectontwikkeling voordat hij als directeur bij Penha aantrad. ,,Maar ook voor mij is het een bijbaan en vraagt zo’n project veel energie en tijd.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.