Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) maakte dit jaar een comeback, nadat het in 2017 was geannuleerd, en opnieuw met tot de verbeelding sprekende scores en resultaten.

cnsjfctbDat blijkt uit een wetenschappelijke evaluatie van het event door The Dick Pope Sr. Institute for Tourism Studies van het Rosen College of Hospitality Management aan de University of Central Florida (UCF). Het festival was dit jaar tijdens het Amerikaanse Labor Day Weekend, van 30 augustus tot en met 1 september.
Vooral Curaçao als toeristische bestemming vaart er wel bij, hoewel de organisatie en bekostiging van CNSJF vrijwel geheel voor rekening komt van de particuliere goede doelenstichting Fundashon Bon Intenshon van Gregory Elias - die er jaarlijks veel geld op toe moet leggen. De cijfers werden gistermiddag tijdens een persconferentie in Renaissance gepresenteerd.
De totale directe bestedingen van CNSJF 2018 worden gecalculeerd op 8.065.158 dollar, melden onderzoekers Manuel Rivera en Robertico Croes. Terwijl de economische bijdrage van het festival aan de economie van het eiland 12.773.958 dollar bedraagt.
,,De totale bijdrage van het festival aan de economie vertegenwoordigt anderhalve dag van de bbp-output (bruto binnenlands product) van Curaçao”, aldus het onderzoeksrapport van de University of Central Florida. ,,Als het festival niet had plaatsgevonden, zou het eiland naar schatting zo’n 8,1 miljoen dollar zijn misgelopen.” Dat is 14,5 miljoen gulden.
In dezelfde week in 2017 - toen het festival een jaar niet doorging - ontving Curaçao 10.176 internationale verblijfstoeristen. Ter vergelijking: dat waren er dit jaar in dezelfde week 12.702. De waarde van het 2018-festival wordt aangetoond met een kwart meer ‘international arrivals’.
Overigens trok het festival méér gasten dan het verschil in aankomsten in 2017 en 2018. Er werden 4.688 internationale bezoekers geteld, die volgens de evaluatie 2.286 dollar per persoon per reis besteedden en 343 dollar per persoon per dag.
De uitgaven per persoon per dag lagen daarmee 10,3 procent boven het niveau van de bestedingen van 2015 (dat was toen 311 dollar). In 2018 werd zelfs 35 procent meer besteed dan in 2014 (toen dit lag op 254 dollar per persoon per dag).
Rivera en Croes in hun rapport: ,,De bestedingen van festivalbezoekers zijn twee keer zo hoog als de normale gemiddelde toeristische bestedingen per dag (171 dollar).” Zij gaven hun onderzoek deze veelzeggende titel mee: ‘2018 CNSJF; Reaffirming its Economic Contribution to Curaçao’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).