Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kinderen met diabetes type 1 worden niet meer behandeld door kinderarts Sonia Faries. Dit is in goed overleg besloten nadat in april melding werd gemaakt van een calamiteit.

artsFaries mag wel werken als kinderarts maar de kinderen met diabetes type 1 zijn bij een nieuw team van lokale artsen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) ondergebracht. Het team staat onder supervisie van een ervaren buitenlandse arts. Dat legt inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie Volksgezondheid desgevraagd uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een groot deel van de patiëntjes met diabetes type 1 die onder behandeling zijn van Faries iets mis is gegaan. Huurman wil niet in detail treden. ,,Een externe audit heeft bevestigd dat haar beleid bij deze patiënten niet is zoals je dat zou moeten voeren als kinderarts en diabetoloog.”
Huurman betreurt dat een en ander naar buiten is gekomen, maar vindt dat hij, nu dat eenmaal is gebeurd, wel moet uitleggen wat er precies aan de hand is. De beslissing is genomen in goed overleg met Faries zelf, de Raad van Bestuur van Sehos en de vakgroep, benadrukt de inspecteur. ,,Er is geen enkele aanwijzing gegeven of maatregel genomen. Iedereen heeft ingestemd met de gekozen lijn. Ons oogpunt was steeds om zo min mogelijk onrust te veroorzaken bij de kinderen en hun ouders.”
Wat voor gevolgen de zaak verder heeft voor de arts moet nog blijken. ,,We zijn nog in gesprek over een definitieve regeling voor dokter Faries”, zegt Huurman. De inspecteur spreekt van ‘een ernstige aangelegenheid’, omdat Faries negentien jaar betrokken is geweest bij de behandeling van kinderen met diabetes type 1. ,,Ook over die eerdere patiënten maak ik me zorgen. Daar heb ik hoofdpijn van. Ik denk dat dit het grootste probleem is dat ik als inspecteur ben tegengekomen.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).