Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De economie zit al enkele jaren tegen en er bestaat onzekerheid over de Isla-raffinaderij, maar Curaçao is rijk aan projecten.

marriott Niet alleen op papier, maar zo goed als ‘shovel ready’ en wel ter waarde van zo’n een miljard gulden.
Dat zei Leo Rigaud, directeur van Vidanova Bank en tevens voorzitter van de Curaçao Bankers’ Association (CBA). Hij was een van de gastsprekers van het NBA/DCAA-Accountantsjaarcongres 2018 ‘Sustainable Economic Development’.
Rigaud herinnerde eerst aan het feit dat de afgelopen drie jaar sprake is geweest van negatieve groei: -1 procent in 2016; -1,7 procent in 2017; -1,6 dit jaar; en dat voor 2019 voorzichtig een magere +0,4 procent wordt geprojecteerd.
,,Wat brengt de toekomst ons?”, hield hij zijn toehoorders voor en stond stil bij de onderwerpen die menigeen momenteel bezighoudt: de Venezolaanse crisis, de olieraffinaderij en het toerisme. De toeristische sector van Curaçao maakt een groei door. Een lichtpuntje.
In verband hiermee toonde de voorzitter van de bankiersvereniging een hele reeks ‘projecten’ in wording: de nieuwbouw en expansie door Curaçao Airport Partners (CAP) en Curaçao Airport Holding (CAH); de vernieuwbouw en uitbreiding van Marriott te Piscadera; Corendon/Livingston Jan Thiel; Cape Sint Marie; The Shore/Blue Bay; Piscadera Grand View; Marichi Hotel Punda; Hard Rock Pietermaai; Marriott Courtyard Rif/Otrobanda, Corendon/Veneto Holiday Beach; Hilton Piscadera; Damen Shiprepair Curaçao; Aqualectra en - als het meezit met een goede partner erbij - ook de Isla. Niet genoemd door Rigaud, maar ook Papagayo/The Cliff staat in de startblokken.
De strekking van zijn betoog was dat naast de projecten die reeds in uitvoering zijn, de meeste van bovengenoemde projecten - volgens de bankier met uitzondering van Hilton - in een zeer vergevorderd stadium zijn. In zijn eigen woorden: ,,Zo goed als shovel ready”.
Rigaud: ,,Als CBA-voorzitter hou ik bijna op dagelijkse basis de vinger aan de pols voor wat betreft de status van deze projecten en kan ik bevestigen dat een groot aantal projecten die minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling genoemd heeft daadwerkelijk realiteit zullen worden.” Behalve GreenTown, daar gelooft de bankier vooralsnog niet in.
,,Ik denk dat zo’n één miljard aan projecten in uitvoering komt de komende jaren”, aldus de optimistische voorman van de Curaçaose bankiers voor het selecte gezelschap van lokale accountants.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).