Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Om van twee telkens terugkerende problemen verlost te zijn, heeft minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Suzy Camelia-Römer (PIN) knopen doorgehakt: er komen meer medisch specialisten en het budget van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) gaat omhoog.

sehos,,Als je almaar hoort dat mensen zes tot acht maanden moeten wachten op een specialist, dan kan ik niet anders concluderen dan dat er een gebrek is aan specialisten”, zo heeft de minister gisteren in de Staten bij de begrotingsbehandeling uitgelegd. Er is een lijst gemaakt van nieuwe specialisten die nodig zijn en woensdag is die lijst bij de ministerraad gepresenteerd. ,,Ik zoek specialisten uit Colombia, Venezuela en Cuba”, aldus de minister. Zij stelt zelfs dat het mogelijk is dat er in januari meer specialisten gezocht worden, als een meer gedegen onderzoek naar de behoefte aan specialisten is afgerond. De Gezondheidsminister benadrukt dat het niet zo mag zijn dat alleen levensbedreigende patiënten snel behandeld worde. Ook mensen met chronische pijn, hoewel niet levensbedreigend, moeten snel geholpen kunnen worden, want hun kwaliteit van leven is in het geding. Op dit moment kosten medische uitzendingen miljoenen guldens. Specialisten binnen het Sehos zijn goedkoper dan daarbuiten, aldus de GMN-minister. In 2016 werd 37,5 miljoen gulden besteed aan medische uitzendingen en gingen 1.084 mensen naar het buitenland. In 2017 was dit bedrag een kleine 36 miljoen gulden voor 1.034 patiënten. En tot en met augustus van dit jaar zijn 638 personen uitgezonden voor een bedrag van ruim 25 miljoen gulden.
Met betrekking tot het budget van het Sehos legt de minister uit dat ze er doodmoe van werd elke maand weer dezelfde problemen te moeten aanhoren. ,,Het budget gaat met 11 miljoen gulden omhoog”, zo heeft de minister bekendgemaakt. Dit bedrag is ook in de Raad van Ministers goedgekeurd. Het budget was de afgelopen jaren 124 miljoen gulden en wordt nu verhoogd naar 135 miljoen gulden voor 2018 en 2019. Op dit moment is het overigens nog zo dat het Advent-ziekenhuis op declaratiebasis gefinancierd wordt en dat komt neer op zo’n 25 miljoen gulden per jaar. ,,Maar ik wil bij het Advent ook over gaan op een budget”, zo heeft de minister gisteren aangekondigd.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).