Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Tot nader orde is de import van vlees uit Colombia verboden. Dit wegens twee recente uitbraken van mond-en-klauwzeer in het land. Tevens wordt het passagiers die van Colombia naar Curaçao reizen verboden om vleesproducten mee te nemen.

mkz2Dat stelt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in een persverklaring. De twee recente uitbraken van ‘fiebre aftosa’, oftewel mond-en-klauwzeer, in Colombia vonden plaats op 29 september en 10 oktober van dit jaar. Hierdoor heeft het land de FA-vrije status verloren en zijn wederom door betrokken instanties op Curaçao op laste van de afdeling Veterinaire Zaken van het ministerie van GMN voorzorgsmaatregelen getroffen. Eén van die maatregelen is dus dat voorlopig vlees uit Colombia niet op Curaçao wordt toegelaten.
Colombia werd in 2017 ook al gedurende zes maanden geteisterd door mond-en-klauwzeer; de zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevigen zoals rundvee en varkens, schapen, herten en geiten dwong de Colombiaanse regering tot het stopzetten van de export van dieren en dierproducten. Curaçao kondigde toen ook al een importverbod af, evenals de hygiënische inspectie van alle toeristen uit Colombia bij aankomst op luchthaven Hato. In december 2017 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie Colombia vrij van mond-en-klauwzeer, tot de virusziekte eind september weer toesloeg en de FA-vrije status weer werd ingetrokken.
Symptomen van mond-en-klauwzeer zijn onder andere blaren aan de poten, mond en borst, alsook overvloedig speeksel en verminderde eetlust en melkproductie. Vooral bij jonge dieren kan de ziekte fataal zijn.
De economische impact van een uitbraak kan enorm zijn, zo laat het ministerie van GMN weten. ,,Daarom wordt de ziekte in veel landen rigoreus bestreden, met of zonder vaccin. De ziekte wordt overgedragen door direct of indirect contact met besmette dieren.
Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Veterinaire Zaken van het ministerie GMN via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).