Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Mayra Medina is voorzitter van Sinusta, de vakbond van taxichauffeurs. Ze heeft dinsdag, met in haar kielzog tientallen taxichauffeurs, hoogstpersoonlijk een brandbrief afgegeven bij de ministeries van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Justitie.

F11 CTN schudt aan taxibranche 1,,Het gaat over snorders, tuktuks en Taxi 61. Die zijn allemaal illegaal bezig en daar hebben wij als taxibranche enorm veel last van”, zegt Medina. Tasha Silooy van Taxi 61: ,,Ik denk dat Mayra zich vergist.”
De snorders, dat is een duidelijk verhaal. Ze zijn vooral ’s avonds actief en staan dan bij populaire uitgaansgelegenheden, zoals Mambo, Campo Alegre en Jan Thiel. ,,Sterker nog, bij Kontiki hebben ze een deal met de beveiliging. Die worden betaald door de snorders om ervoor te zorgen dat zij de ritjes krijgen. Bij Mambo gelukkig niet, daar hebben we als taxibranche goede afspraken mee, maar die moeten we wel onderhouden, dus we hebben maandelijks contact.”
De tuktuks moeten vooral in de stad blijven, vindt Medina, namens vakbond Sinusta. ,,Zo is dat afgesproken. Van Otrobanda via de brug naar Punda en vice versa, meer niet. Maar ze brengen mensen tot aan Jan Thiel. Ze nemen zo het werk van de taxichauffeurs over die op de standplaats Punda staan. Oneerlijke concurrentie is het.”
Hetzelfde, maar dan anders, geldt voor Taxi 61. ,,Die hebben geen vergunning, maar fungeren wel als taxi. Daar moet dus ook wat aan gedaan worden door de overheid.”
Taxi 61 waar Medina het over heeft, opereert onder de naam CTN Taxi & Tours. Tasha Silooy is directielid van dat bedrijf. ,,Ik heb het gehoord”, lacht ze. ,,Wij zouden illegaal bezig zijn, geen taxi- en geen tourwagenvergunningen hebben. Ik kan iedereen uit de droom helpen: wij hebben onze papieren perfect op orde. Dat weet de politie en dat weet de minister ook. Wij hebben die vergunning immers gekregen van de overheid, bij wijze van ministeriële beschikking. Dat moest wel, want er bestaat nog geen wetgeving voor een taxibedrijf met als rechtsvorm een besloten vennootschap. De Ministeriële Beschikking Taxibedrijf is uitgevaardigd onder vergunningnummer 0648A / 2016.”
Silooy begrijpt wel waar alle commotie vandaan komt. ,,We hebben net nieuwe nummerplaten en die beginnen niet met TX, maar met CTN. En dan hebben ze hun eigen nummer, dus 01, 02, 03 et cetera. Dat hebben we speciaal aangevraagd én gekregen, op basis van onze vergunning natuurlijk. Ja, het is iets nieuws en dat is even slikken voor de andere chauffeurs die allemaal hun eigen eenmanszaakje hebben. Wij zijn als het ware het eerste echte taxibedrijf op het eiland en ja, alles wat nieuw is, zorgt voor verwarring, teleurstelling en misschien zelfs boosheid uit frustratie.”
En CTN is nog niet klaar, zegt Silooy. ,,We gaan een verdere professionaliseringsslag doorvoeren. We gaan eigen mensen opleiden, met cursussen die in Nederland gebruikt worden. We willen representatieve chauffeurs. Mensen die het vak verstaan, die hun talen spreken, die klantvriendelijk zijn, echte dienstverleners dus. Verder zijn we ook bezig met een boekingsplatform in de vorm van een app. Daarmee kun je straks je eigen vervoer online regelen en zelfs vooraf betalen, ook online. Of dat nou een taxirit in je uppie is of een tour met twintig man.”
Silooy maakt zich derhalve geen zorgen over de acties van Mayra Medina met Sinusta. ,,Wij hebben alles goed voor elkaar en hebben dus niets te vrezen. Kijk, wij willen niet vasthouden aan oude structuren, we willen vooruit met Curaçao. Zorgen dat dit een toeristische topbestemming blijft. Dat kán, maar dan moet je wel meegaan met de tijd. Wij vormen geen enkele bedreiging voor de bestaande taxibranche, integendeel. Wij gaan zorgen voor meer werk en we hopen dat anderen zich bij ons aansluiten.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).