Circa 70-74 procent van gestelde doelen gehaald
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçaose toerisme vertoont op haast alle fronten plussen en groei ten opzichte van vorig jaar. Het negatieve ‘Venezuela-effect’ lijkt grotendeels uitgewerkt, hoewel er nog altijd minder Venezolaanse toeristen komen.

cruiseschipAl met al had het toerisme in de eerste negen maanden van 2018 een positieve reële invloed op de Curaçaose economie van 1,1 procent en van 0,4 procent op de werkgelegenheid. Met nog drie maanden te gaan, waarvan oktober voorbij is, zit het eiland op circa 70 tot 74 procent van de gestelde targets.
Zo blijkt uit de gisteren gepresenteerde resultaten over de eerste drie kwartalen. In die periode heeft Curaçao 309.000 verblijfstoeristen verwelkomd - een toename met 6 procent - die samen goed waren voor ruim 2,7 miljoen overnachtingen. Een stijging met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Aldus toeristenbureau CTB.
De top 6 van landen waar deze toeristen vandaan komen vormen samen driekwart van alle bezoekers. Nederland steekt daar met een ‘marktaandeel’ van 42 procent met kop en schouders bovenuit, gevolgd door de Verenigde Staten met 17 procent, Canada en Colombia met ieder 5 procent, 4 procent uit Duitsland en 3 procent Brazilië. Venezuela, eerder de tweede voornaamste toeristenleverancier, komt in dit rijtje niet meer voor.
Het toerisme vanuit Nederland blijft in de lift met +10 procent vergeleken met de eerste negen maanden van 2017. Ook de VS vertoont een stijging met 19 procent. Idem Canada met +5 procent. En Colombia zit zelfs op een toename met 26 procent. Venezuela, al tijden zwaar in de min, ging nog verder onderuit met -58 procent gedurende de eerste drie kwartalen van 2018. Duitsland moet, als gevolg van het verlies van de vluchten van Air Berlin, 26 procent inleveren.
De komende zes maanden zijn er 531.000 vliegtuigstoelen vanuit de rest van de wereld naar Curaçao beschikbaar. Dat is 13 procent meer capaciteit. Er komt relatief gezien vooral vanuit Noord-Amerika meer stoelaanbod: 45 procent, afgezet tegen een kwart meer uit Zuid-Amerika en 6 procent capaciteitsgroei vanuit Europa.
Volgens branchevereniging Chata laat ook de hotelbezetting een stijging zien. Die was van januari tot en met september dit jaar gemiddeld 77,9 procent vergeleken met 73,2 procent vorig jaar. De beste maand was februari met een gemiddelde bezetting van 83,2 procent. De Average Daily Rate (ADR) is eveneens toegenomen tot bijna 162 dollar versus 140 dollar in 2017. De beste ADR werd gerealiseerd in januari met 196 dollar. Als gevolg hiervan groeide ook de Revenue per Available Room (RevPar) van bijna 105 dollar vorig jaar naar ruim 126 dollar dit jaar. De traditionele hoogseizoenmaanden januari en februari deden het ook wat de RevPar betreft het best.
Met de toenames van de verblijftoeristen, de toeristenovernachtingen en het cruisetoerisme (+13 procent meer schepen en +28 procent meer cruisepassagiers) doet Curaçao het relatief goed. Uit de cijfers blijkt dat na driekwart jaar tussen de 70 en 74 procent van de projecties is gerealiseerd. Oktober, november en december - meestal de betere maanden - kunnen nog bijdragen aan een hogere score.
Daarmee is een totaal gecalculeerde economische impact gemoeid van 1.445 miljoen gulden (was 1.368 miljoen in dezelfde periode in 2017). Dat is berekend met behulp van het Turistika-model van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Hetzelfde model laat zien dat ook de overheid er wel bij vaart als het toerisme groeit: 84,3 miljoen (was 79,7 miljoen) aan overheidsopbrengsten in de vorm van omzetbelasting over kamerovernachtingen en over andere aankopen.
Onder de noemer ‘Huntu’ (Samen) werden gisteren deze cijfers van CTB, Chata, MEO en havenbedrijf CPA gepresenteerd aan de media.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.