Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Guangdong Zhenrong Energy (GZE) is nu ook in eigen land door de mand gevallen.

gze De Chinese onderneming is op Curaçao bekend door diverse overeenkomsten die het kabinet van toenmalig premier Ben Whiteman (PS) ondertekende op aanraden van adviescommissievoorzitter Werner Wiels, in de hoop het voortbestaan van de Isla-raffinaderij te garanderen. Later bleek dat deze Chinese groep technisch en financieel niets in huis had.
In publicaties in de Volksrepubliek China wordt gemeld dat Guangdong Zhenrong, naar nu blijkt, voor 21,5 miljard yuang aan leenschulden bij meer dan twintig banken niet kon voldoen. Eén yuang is ongeveer vijftien dollarcent (0,15 dollar) en dit komt neer op circa 3,2 miljard dollar. Erger nog, zo wordt eraan toegevoegd: ,,Miljarden yuangs zijn uit de boeken verdwenen”.
‘The Multi-Billion Dollar Black Hole of a State Fuel Trader’, staat er boven het artikel van Ji Tianqin, Yu Ning en Han Wei. Het betreft volgens henzelf onderzoeksjournalistiek met veel diepgang. Het bericht is te lezen op de website van Caixin Global. Caixin is gevestigd in hoofdstad Peking en beschrijft zichzelf als ‘onderdeel van China’s meest invloedrijke financiële mediagroep, Caixin Media’. Het mediahuis heeft samenwerkingsbanden met The Wall Street Journal, South China Morning Post, CNBC, MarketWatch, The Guardian en Global Times.
Accountants en financieel deskundigen zouden stellen, aldus Caixin, dat GZE allerlei complexe handelsconstructies had bedacht, samen met al dan niet geassocieerde bedrijven, om de omzetcijfers fors aan te dikken en op die manier de nodige kredieten los te krijgen.
In nog geen vier jaar tijd zag voorman Xiong Shaohui zijn (droom)ambities uitkomen waarbij GZE - een door de Chinese staat gesteunde brandstofhandelaar - de jaarlijkse inkomsten zag vertienvoudigen om daarmee een van China’s grootste spelers te worden in de internationale energiemarkt.
,,Maar het duurde zelfs korter om te bewijzen dat de kolos slechts een kasteel was gebouwd op zand”, aldus de kritische Chinese publicatie, die vergezeld gaat met een groot portret van GZE-topman Xiong Shaohui.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).