Procedure bij gerecht in New York gaat over ruim 500 miljoen gulden
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/New York - De rechtsprocedure die de Ennia-entiteiten met steun van de Centrale Bank CBCS binnenkort voor het gerecht in New York voeren betreft een juridische strijd om te kunnen beschikken over ruim 500 miljoen gulden van hun eigen activa in Amerika.

enniaHet Antilliaans Dagblad bestudeerde de gerechtelijke stukken. De Ennia-bedrijven bezitten bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten 117 miljoen dollar aan cash plus nog eens voor circa 170 miljoen dollar aan waardepapieren, maar kunnen er op dit moment niet bij komen. Om optimaal te kunnen functioneren hebben de werkmaatschappijen van de Curaçaose verzekeringsmaatschappij continu - zonder verstoring of beperking dus - toegang nodig tot deze rekeningen.
Erkenning door de Amerikaanse rechter in New York van de begin juli door het Curaçaose gerecht uitgesproken noodregeling zal ertoe bijdragen dat de Ennia-ondernemingen bij hun bankrekeningen in de VS kunnen, een vereiste voor een normale voortzetting van de bedrijfsvoering. Het gaat om activa die voornamelijk bestaan uit premie- en pensioengelden van Ennia-klanten.
De vorige maand door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) aangekondigde rechtszaak, bedoeld dus om toegang tot de Ennia-gelden te verkrijgen, zal binnenkort bij de United States Bankruptcy Court Southern District of New York plaatsvinden. Vermoedelijk niet op de eerder aangekondigde wijze, maar door middel van consultatie van het gerecht.
De zaak is nodig volgens toezichthouder CBCS, die in verband met de noodregeling belast is met het bestuur van de verzekeringsmaatschappij, omdat de eigenaar van Ennia - Parman International met de in Texas woonachtige Amerikaanse multimiljardair Hushang Ansary als ‘ultimate holder’ van de aandelen - zou weigeren mee te werken om de Ennia-gelden in de VS beschikbaar te stellen.
In New York wordt Ennia vertegenwoordigd door Ruud Hermans, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek in Nederland, die in dezen nauw samenwerkt met zijn collega’s Sabine Altena en Karina Keizer, partners van Ox & Wolf legal partners op Curaçao, en het Amerikaanse advocatenkantoor Davis Polk & Wardwell.
De belangen zijn zeer groot. Ennia is als de grootste verzekeraar van Curaçao en Sint Maarten, met vestigingen ook op Aruba en Bonaire, goed voor de helft van alle activa van de hele verzekeringssector bij elkaar.
Verder ziet de Centrale Bank in Willemstad Ennia als een ‘systematisch belangrijke verzekeraar’ die bepalend is voor het financiële en sociale welzijn van de bevolking. De waarde van de bezittingen van Ennia is groter dan 50 procent van de jaarlijkse inkomsten van de overheden van Curaçao en Sint Maarten gezamenlijk en ongeveer een kwart van het bruto binnenlandse product (bbp) van beide eilanden.
Een verstoring van de dienstverlening van Ennia kan daarom ‘een verwoestende impact’ hebben op de economie, aldus het door deze krant gelezen verzoekschrift aan het gerecht in New York, met vooral nadelige gevolgen voor het meest kwetsbare deel van de bevolking.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).