Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als de ‘eigen bijdrage’ van 1 gulden op een recept afgeschaft wordt, zal dit ernstige gevolgen hebben voor de apotheken (botika’s) op Curaçao.
Die ene gulden is namelijk een noodzakelijk onderdeel van het inkomen van de apothekers.
Dat zegt Ben Bolhuis, eigenaar van Botika Brievengat, tegen deze krant. Als dit alleen afgeschaft wordt voor de gepensioneerden die enkel afhankelijk zijn van de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) zal het effect mogelijk minder groot zijn. Het gaat volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om 10.290 gepensioneerden.
Het moet Bolhuis overigens van het hart dat er nogal wat verwarring bestaat over wat in de media, door politici en de bevolking ‘de receptregelvergoeding’ wordt genoemd.
De discussie hierover werd vorige week door Statenlid Giselle Mc William (MAN) aangezwengeld en ook de partij PIN van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer, heeft gereageerd. Daarbij is door beide partijen (MAN en PIN) de wens uitgesproken de gulden die elke SVB-patiënt voor een recept moet betalen, geëlimineerd wordt voor gepensioneerden die alleen van een AOV afhankelijk zijn.
Bolhuis legt uit dat ‘de receptregelvergoeding’ verward wordt met de ‘eigen bijdrage’ van 1 gulden die patiënten die verzekerd zijn bij de SVB moeten betalen. ,,Apothekers kregen voorheen 7 gulden per receptregel vergoed waaruit veel kosten van de botika worden betaald, zoals salarissen, hypotheek/huur, stroom en water, telefonie en investeringen”, zo legt de apotheker uit. ,,Daarna is door de overheid het besluit genomen elke SVB-patiënt 1 gulden te laten betalen per receptregel om zo vooral een drempel op te werpen voor niet noodzakelijk medicijngebruik.”
De SVB als uitvoerder van de basisverzekering ziektekosten (bvz) heeft besloten dat de botika’s deze eigen bijdrage moeten innen, maar niet hoeven af te dragen aan de overheid of SVB. ,,Het was een slimme zet van de SVB, want hierdoor kregen de botika’s eigenlijk 8 gulden regelvergoeding en ook belang bij het innen van de eigen bijdrage. Want wie staat er nu vrijwillig 12,5 procent van zijn of haar inkomsten af?”
Hoewel het een belangrijk deel van zijn inkomen is, is Bolhuis als apotheker toch tegen een eigen bijdrage als die belemmerend werkt op de zorg die zieke mensen nodig hebben. ,,En als de SVB en de regering van mening zijn dat een eigen bijdrage toch nodig is, dan hoort het niet zo te zijn dat dit een wezenlijk onderdeel wordt van de vergoeding aan de botika’s, zodat wijzigingen, zoals voorgesteld door Mc William en de partij PIN, niet kunnen doorgaan omdat de vergoeding aan de botika’s dan zo laag wordt dat deze niet meer volgens de huidige normen van de geneesmiddelenvoorziening kunnen werken.”