Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De schijnwerpers worden op CRU gericht zodat Isla/PdVSA buiten beeld blijft. Maar het is de pot die de ketel verwijt dat-ie zwart ziet.
Dat is wat er volgens voorzitter Adriëla Job-Dirksz van het Sindikato di Trahadonan di Kòrsou (STK) gebeurt ten aanzien van Curaçao Refinery Utilities (CRU), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van stroom, stoom, water en luchtdruk ten behoeve van de Isla-raffinaderij die door het Venezolaanse Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) wordt gehuurd en geëxploiteerd.

cru,,Ja, CRU heeft zo zijn problemen, maar die problemen zijn er door de zeer inferieure kwaliteit asfalt die door Isla/PdVSA wordt geleverd en die onze boilers aantast”, zegt de vakbondsleider gedecideerd.
Daarmee herhaalt zij wat directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), ‘huisbaas’ van PdVSA en verantwoordelijk voor CRU, zondag ook verklaarde: namelijk dat CRU kampt met aanzienlijke schade aan een boiler en pijpleidingen als gevolg van het zeer slechte asfalt dat dient als brandstof voor CRU. De reparatiewerkzaamheden zijn veel groter en duren daardoor een stuk langer dan normaal.
Job-Dirksz voegt eraan toe dat de geleverde ondermaatse brandstof ervoor zorgt dat CRU nog veel regelmatiger duur onderhoud moet plegen dan voorheen het geval was. Wat eerder om de zes maanden plaatsvond, moet nu elke kwartaal gebeuren, waardoor ook telkens de machines moeten worden stopgezet.
In het weekeinde dreigde escalatie, omdat de Isla-bonden Apri (Asosiashon Pa empleadonan staf di Refineria Isla) en PWFC (Petroleum Workers Federation Curaçao) acties voor maandag hadden aangekondigd. Zij en anderen zijn bezorgd over het langdurig uitblijven van productie door de Isla-raffinaderij en eisten van de RdK-directie maatregelen bij CRU.
Maar CRU is niet het probleem van het nagenoeg platliggen van de raffinaderij, zeggen Job-Dirksz en vicevoorzitter Norberto Maat. Zeker niet het énige probleem. Isla kampt met grote problemen bij PdVSA, dat ook in eigen land steeds minder output levert. ,,Er komen al maanden geen tankers meer.”
Het is alom bekend dat Venezuela en PdVSA gigantische schulden hebben, die ze nauwelijks kunnen afbetalen en dat er steeds meer schuldeisers lijken bij te komen. Ook zijn er beslagleggingen, waaronder door ConocoPhillips, op de PdVSA-bezittingen. En hoewel er een betalingsregeling is overeengekomen, vraagt STK zich af of PdVSA zich hier wel aan houdt.
,,Wat is eigenlijk de reden dat PdVSA de schuld werpt op CRU?” wil Job-Dirksz weten. ,,Om de aandacht af te leiden?” Ze wijst erop dat bij CRU veel voormalige PdVSA-werknemers zitten, die uitstekend op de hoogte zijn van de werkelijke situatie bij het Venezolaanse staatsoliebedrijf en dat STK dus niets wijs hoeft worden gemaakt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).