Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Rijksministerraad (RMR) zal geen advies krijgen tot het geven van een aanwijzing aan Curaçao. Dat maakte voorzitter Raymond Gradus van het College financieel toezicht (Cft) gistermiddag bekend.

Cft geen aanwijzingEr is gisteren een hele reeks aanvullende afspraken gemaakt met de regering-Rhuggenaath, waaronder - en dit werd benadrukt door de Cft-voorzitter - ‘een belastingherziening waarmee het verouderde systeem van Curaçao op de schop gaat’. ,,Dat is heel hard noodzakelijk”, aldus Gradus.
Wat het college betreft moet de verbetering van het financieel beheer vandaag nog beginnen. Met minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën is afgesproken dat in februari, als het Cft terugkomt, intensief over de resultaten gesproken zal worden.
Onderdeel van de additionele afspraken is ook het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo (HNO). Het Cft wil snelle oplevering van de businesscase ‘en zal dit met argusogen bekijken’. Ook is afgesproken dat de hogere exploitatiekosten HNO gecompenseerd worden door een hogere efficiëntie in de ziekenhuiszorg. Deze zouden structureel 60 miljoen gulden hoger zijn dan de huidige situatie. De hogere efficiëntie is van ‘cruciaal belang’ om te voorkomen dat de zorgkosten onhoudbaar worden en dat deze voorzieningen niet meer voor toekomstige generaties in stand gehouden kunnen worden.
Het Cft vindt dat de kostenbesparingen in de begroting 2018 inmiddels ‘voldoende’ zijn toegelicht. Ook is de prognose voor de belastinginkomsten in 2018 bijgesteld en genoeg toegelicht. Er zijn maatregelen getroffen om de heffing, inning en invordering van belastingen te verbeteren, maar het Cft vindt wel dat hier nog verdere stappen voor nodig zijn. ,,Zeker nu is het meer dan noodzakelijk dat iedere burger van Curaçao zijn rechtvaardig deel aan belastingen betaalt”, zo is benadrukt. Dit jaar moet nog duidelijk gemaakt worden hoe in het eerste kwartaal van 2019 de belastingheffing en -inning op orde wordt gebracht. In het eerste kwartaal van 2019 moet er een plan van aanpak komen over de belastingherziening die nog in deze kabinetsperiode gerealiseerd moet worden, zo is door het Cft benadrukt.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).