Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra heeft van Standard & Poor’s (S&P) een A-rating gekregen. De rating houdt in dat de financiële situatie van het nutsbedrijf gezond is en op basis daarvan hebben de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en de CIBC FirstCaribbean Bank een lening verstrekt van 325 miljoen gulden.

Dit geld wordt gebruikt om oude leningen (schulden) te herfinancieren die gebruikt zijn voor projecten om de productie van water en elektriciteit te garanderen.aqualectra
,,Het positieve resultaat van Aqualectra van 30 miljoen gulden in 2017 is het bewijs dat het bedrijf goed op weg is. Toch is het belangrijk te blijven onderhouden en investeren voor een stabiele toekomst”, aldus Aqualectra. Volgens het nutsbedrijf zijn de goede bedrijfsresultaten te danken aan de samenvoeging van de eerst losstaande water- en energiebedrijven en het nieuw ingevoerde geïntegreerde automatiseringssysteem.
De waardering door S&P is gebaseerd op actuele cijfers en een projectie van vijf jaar. ,,Met de positieve beoordeling kan Aqualectra weer opnieuw investeren om ditzelfde niveau te kunnen handhaven, zonder direct van overheidsfinanciën afhankelijk zijn”, zo klinkt optimistisch.
Overigens is het positieve bedrijfsresultaat van 30 miljoen gulden wel 12 miljoen gulden lager dan in 2016. Dit komt vooral omdat na 2016 de recovery-component uit de stroom- en waterprijs gehaald is, aldus het nutsbedrijf. In 2017 zijn bovendien grote projecten gestart en voortgezet zoals de integratie van de bedrijven, de automatisering met het programma SAP, de vervanging van waterleidingen, het smartsysteem van de huismeters en de bouw van de nieuwe dieselcentrale aan de Dokweg.
Sinds 2012 kent het nutsbedrijf een vooruitgang op velerlei gebied. Aqualectra somt op: ,,Dankzij een efficiëntieslag is de energieprijs met 26,7 procent gedaald van 0,67 gulden naar 0,51 gulden per kilowattuur (kWh). Zo is ook de waterprijs gedaald met 3,8 procent van 10,30 gulden naar 9,89 gulden per kubieke meter. Het bedrijf heeft het brandstofgebruik verlaagd van 202.417 naar 127.122 ton kubieke meter, wat ook een positieve weerslag heeft op het milieu. Ondertussen lukt het ook steeds meer groene energie op te wekken. In 2012 was dit nog 7,6 procent van de energie opgebracht door wind. In 2017 is dit 19,6 procent. Dit alles is mogelijk geworden met 126 minder werknemers, waarvan het aantal vanaf 2012 is afgenomen van 734 naar 608.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).