Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - ,,Het is belangrijk dat we ons realiseren dat we in de strijd tegen criminaliteit ook klappen terug moeten verwachten. Deze klap doet echter enorm veel pijn, omdat hiermee de veiligheid van de politieagent wordt blootgesteld.”

politiebureauDat is de reactie van minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie op de inbraak in de nacht van zaterdag op zondag bij het politiebureau te Rio Canario, waarbij een grote hoeveelheid in beslaggenomen cocaïne - vermoedelijk 600 kilo - buit is gemaakt. Onbekenden wisten binnen te komen door twee grote metalen deuren te forceren. ,,Een verwerpelijke actie”, aldus de bewindsman.
Het onderzoek is in volle gang en in dit stadium worden niet veel details vrijgegeven. Wel bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in een officiële reactie de inbraak en worden meteen valse geruchten dat behalve drugs ook wapens en geld zouden zijn gestolen, ontkend. Onder leiding van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie, bijgestaan door de Landsrecherche Curaçao en het Korps Politie Curaçao, is een onderzoek begonnen. Naar aanleiding van het onderzoek is gisteren een uitgebrande vrachtwagen gevonden en in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat deze vrachtwagen is gebruikt om de inbraak te plegen.
Tegenover deze krant laat OM-woordvoerder Norman Serphos weten dat de inbrekers veel moeite hebben moeten doen om de drugs - die in een kluis van het politiecomplex van Rio Canario lagen - te stelen. De drugs werden in de kluis bewaard om deze na een tijd te vernietigen. ,,Inbeslaggenomen drugs kunnen niet zomaar worden vernietigd. Zolang een zaak nog onder de rechter is, moeten de drugs worden bewaard, want dan gelden ze als bewijs en daar moet heel zorgvuldig mee worden omgegaan”, aldus Serphos. Op de vraag hoe goed de drugs werden bewaard, kan de OM-woordvoerder geen antwoord geven. ,,Dat heeft te maken met daderwetenschap. Maar neem aan dat ze beslist niet zomaar voor het grijpen liggen. Om eraan te kunnen komen, moet je echt moeite doen en dat is gebeurd. Bovendien, het was in de nacht van zaterdag op zondag, een stormachtige nacht, waarbij veel politieagenten op straat waren.”
Het oplossen van deze zaak en de veiligheid van leden van het politiekorps is op dit moment prioriteit nummer één geworden, zo laat Girigorie weten. ,,Alleen zo kan een duidelijk signaal worden afgegeven aan de criminelen.” De Justitieminister heeft contact opgenomen met de Hoofdofficier van Justitie en is door hem ervan verzekerd dat de zaak bij het OM en andere partners binnen de Justitiële keten hoge prioriteit geniet. ,,Voor wat betreft de veiligheid; het beleidsteam heeft per direct extra maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de veiligheid op lange termijn optimaal is”, aldus de bewindsman. ,,De toewijding en motivatie van het korps kennende, ben ik ervan overtuigd dat het de criminaliteit een harde klap terug zal geven. Dit soort betreurenswaardige incidenten testen het karakter en de toewijding van onze agenten. We kunnen bij de pakken neer gaan zitten of ervoor kiezen dit ons sterker te laten maken en door te gaan - krachtiger dan ooit - in de strijd tegen criminaliteit.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).