Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De vier Curaçaose mannen R.M.C., J.A.G., G.A.G. en L.A.G. hebben gisteren tijdens de inhoudelijke behandeling van de driedubbele moordzaak die de naam Campo heeft gekregen, de eis voor flinke gevangenisstraffen tegen hen moeten aanhoren.

zaak campoTegen schutters R.M.C., alias Bomba, en J.A.G., alias Kuchi, zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. Tegen medeplegers L.A.G, alias Pushi, en G.A.G., alias Black, is respectievelijk 10 en 14 jaar celstraf geëist.
Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat wettig en overtuigend is bewezen dat de vier mannen zich schuldig hebben gemaakt aan de moord op Richenelo L.R. Emerenciana (1994), Irvin M. Rosa (1981) en Cristen Y. Leonard (1995) op 24 juli 2016 op de parkeerplaats van bordeel Campo Alegre. De slachtoffers werden toen met 54 kogelschoten om het leven gebracht.
De nabestaanden van Emerencia en Leonard hebben gisteren een eis tot schadevergoeding ingediend van ieder 2.390 gulden voor de begrafeniskosten van de slachtoffers.
Uit onderzoek van het OM is gebleken dat Rosa, wiens bijnaam Pulung was, op basis van instructies van de leiding van de bende No Limit Soldiers, die noodlottige avond het doelwit was. De andere twee mannen werden hierbij ook neergeschoten omdat ze de daders zouden hebben gezien. Rosa en Leonard zijn doorzeefd en Emerencia is met één enkele schot tijdens een vluchtpoging om het leven gebracht. In totaal zijn minimaal 66 schoten gelost en twee wapens gebruikt.
De moord is gepland, goed georganiseerd en de daders en andere betrokkenen zijn uitbetaald, zo liet het OM gisteren tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak weten. ,,Een professionele operatie voor geld, met totale minachting voor het menselijk leven”, zo sprak de officier van justitie belast met deze zaak. ,,Dit incident vormt onderdeel van een serie heftige incidenten op Curaçao, waarbij opvalt het gemak waarmee mensen worden doodgeschoten. Jonge mensen. Waarbij twee niet direct betrokkenen zonder pardon worden meegenomen.”
De vier verdachten hebben geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor hun daad, alleen maar ontkend, aldus de officier van justitie. ,,Ik heb geen spoor berouw gezien bij hen gedurende het proces en ook geen empathie met de familie van de slachtoffers. Het leven is het meest kostbare bezit. Iemand het leven benemen is het ergste wat je hem, zijn familie, vrienden kunt aandoen. Aan nabestaanden wordt onherstelbaar leed berokkend. Mensen die met zoveel ogenschijnlijk gemak, nietsontziend en gewetenloos drie mensen het leven benemen, verdienen de straf die daarbij hoort. Tegenover dit soort feiten gepleegd door dit soort professionele criminelen, kunnen slechts hoge gevangenisstraffen staan.”
De zaak is eerder meerdere malen als regiezitting en pro-formabehandeling voorgekomen, onder andere op 22 februari 2017, 23 juni 2017, 9 oktober 2017, 25 oktober 2017, 3 januari 2018, 9 februari 2018, 6 april 2018 en 6 juli 2018. Gisteren vond de inhoudelijke behandeling uiteindelijk plaats. Deze werd eerder steeds aangehouden wegens nieuwe informatie en een nieuwe getuige die over belangrijke informatie met betrekking tot de zaak zou beschikken.
De zaak wordt nu op 19 oktober voortgezet. Dan wordt na twee weken uitspraak verwacht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.